Да направим върхов HTPC компютър за под 1000 лв.

Истината е удивително проста: най-добрият начин за контрол на вашето домашно кино е посредством PC. Забравете за всякакви други „свръхрешения“ от типа на Google Chromecast и подобните на него устройства (set-top боксове и донгъли). Никое от тях не може да организира и да възпроизвежда така добре музика и филми, както едно PC, предназначено за домашно кино. А доброто HTPC (Home Theater PC) може спокойно да заеме мястото на цифровия видеорекордер (DVR) и кабелния декодер.

Макар че може да използвате старото си настолно PC за HTPC, вие ще получите значително по-добри резултати с компютър, направен специално за тази цел. И изобщо не е нужно това да струва цяло състояние. В тази статия ще ви покажем как да изградите HTPC за малко под 1000 лв., което може да възпроизвежда всякакви стримове и да записва TV.

Ето какво ще ви е необходимо.

Да започваме

HTPC не изисква толкова много изчислителна мощност, колкото актуален мощен компютър. Всяко едно PC от последните няколко години ще работи добре в тази роля. Имайте обаче предвид, че едно HTPC е добре да бъде малко, тихо, икономично и леко. А това са качества, които трудно ще откриете в голяма част от компютрите втора ръка. Например следващата система струва 690 лв. и разполага с предостатъчна мощност за едно HTPC, като изглежда елегантно и ще стои добре под вашия плосък телевизор.


Да направим върхов HTPC компютър за под 1000 лв.

© PCWorld България, pcworld

Кутията Thermaltake Element Q е функционална и евтина, а и ще изглежда добре във вашия мултимедиен център.

140 лв. - AMD Richland Dual-Core A6-6400K APU
185 лв. - ASRock FM2A88X-ITX+ /FM2
90 лв. - 2x2 GB Kingston HyperX Genesis Grey DDR3-1600
120 лв. - Thermaltake Element Q, miniITX chassis, 220W PSU Active PFC
155 лв. – 2 TB TOSHIBA Desktop Disk Drive 7200 rpm, 64MB cache, SATA III
Всичко: 690 лв.

Разбира се, ако искате да гледате Blu-ray дискове или DVD, ще ви е нужно и оптично устройство, което означава да планирате още 150 лв. за него. Ние ви препоръчваме да купите LG CH12NS30 BLUE-RAY COMBO, което не е особено скъпо и може да се намери за около 115 лв.

Да или не на TV тунера

Това е още един, последен разход по желание: TV тунер/Video-capture карта.

Главният хардуерен компонент, който определя HTPC, освен ако не е някакъв стар компютър, е TV тунерът или кепчър картата. Това е хардуер, който декодира телевизионния сигнал и позволява да се гледа или записва на компютъра. Тук обаче трябва да се внимава много какво се купува, защото, ако вземем погрешния, то няма да може да гледаме/записваме това, което искаме. У нас, ако искаме да гледаме кабелна телевизия, трябва TV тунерът да поддържа DVB-C стандарта, а за да може да се гледа ефирната телевизия – DVB-T. Също така, ако искате да гледате и сателитна телевизия, трябва тунерът да поддържа DVB-S стандарта. Такива PCI Express TV тунер карти, които поддържат и двата стандарта (DVB-T, DVB-C), не са твърде много. Ето какви са вариантите:

Със стандартен PCI express двоен TV тунер (DVB-T, DVB-C) ще свържете вашия коаксиален кабел директно с TV тунер картата и ще може да гледате безплатните канали, които са за свободен достъп и без каквото и да е криптиране. Ако това е всичко, което искате, тогава трябва да се снабдите с тунер, подобен на DVBSky T9580 (DVB-T2/T/C and DVB-S2/S) Dual PCIe, който обаче не се намира по нашите географски ширини и ще се наложи да си го купите от някой онлайн магазин.

Този тунер не разполага със CI модул, което не му позволява да декодира платените TV канали, но с известен трик (купуване на външен USB CI модул) този недостатък може да се отстрани и той да се превърне в пълноценен наземен кабелен и сателитен тунер.


Да направим върхов HTPC компютър за под 1000 лв.

© PCWorld България, pcworld

За жалост другите подобни решения са базирани на две карти, за които са необходими два ATX разширителни слота на кутията. Ако вземете такава, то ще трябва да смените кутията на Thermaltake с поддържаща два ATX слота, като например CoolerMaster Elite 130, но в този случай ще трябва да си купите отделно и ATX захранване.

За да може да се гледат/записват и платените/кодирани TV програми с този тунер, е необходимо да се набави допълнителен, външен USB базиран CI (Common interface) четец на смарт карти, в който да поставите CAM модул със съответната смарт карта.

Другият вариант е да си набавите външен USB TV тунер като например TERRATEC H7 (умишлено избягваме решенията, наподобяващи USB флашка, защото не могат да предложат нужната функционалност).

С това решение получавате всичко, от което имате нужда (с изключение на сателитен тунер). Той поддържа и CAM модули, което означава, че с него може да се гледат и кодираните програми. Разбира се, това може да стане само след като си купите CAM модул (заедно със смарт карта) от вашия TV доставчик.

Ако имате външен декодер за телевизия и изходът му е HDMI, тогава може да ползвате многобройните геймърски кепчър боксове от типа на AverMedia Live Gamer Portable или Hauppauge HD PVR 2.

AverMedia Live Gamer Portable и Hauppauge HD PVR 2 са създадени, за да прихващат геймърски видеопотоци, но те така със същия успех могат да се ползват и за запис на всичко, което може да се възпроизвежда на вашето HDTV.

В противен случай ще трябва да се сдобиете с някаква стандартна кепчър карта, към която да включите видео- и аудиоизходите на вашия телевизор/декодер. Какъв точно вариант ще изберете и дали изобщо ще изберете опция за запис на видео, сами ще прецените. Но знайте едно, че тази опция (в пълната си функционалност) никак не е евтина и много оскъпява едно HTPC (да не говорим за времето за проучване, намиране и купуване), поради което рядко потребителите прибягват до нея.

Намиране на най-добрия софтуер

Другата половина от уравнението на едно HTPC е софтуерът – това, което използвате за браузване и възпроизвеждане на вашите медии. Не се нуждаете от специален софтуер за HTPC или, строго погледнато, може да гледате поточно видео в браузъра, да възпроизвеждате видео с WMP (Windows Media Player) или да гледате Blu-ray филми с някакво приложение, пристигащо с вашето устройство, и пр. Но по този начин като потребители ще имате постоянното неудобство, че работите с неща, които не са ви особено по сърце и слабо пасват помежду си, защото са предназначени за друг начин на употреба, особено ако искате от дивана да контролирате компютъра си.

Използвайте фронт-енд софтуерен пакет, който комбинира функциите за възпроизвеждане на всички тези медии в единичен интерфейс . Вие може да избирате от доста богат асортимент фронт-енд пакети, включително XBMC и Plex (и двата са безплатни), но всеки, който използва Windows PC, първо трябва да опита WMC (Windows Media Center).

WMC е чудесен избор, ако използвате TV тунер. Той разполага с чудесно упътване за настройка на каналите и програмите, както и с DVR функционалност, която е толкова добра, колкото на устройствата, предлагани на пазара. Освен това WMC е проектиран да работи с USB дистанционно управление, което прави работата му много близка до стандартно дистанционно на телевизор.

Потребителите на Windows 8 трябва да платят $10 за Windows Media Center, но за сметка на това получават много добър софтуер, който е доста елементарен за инсталация и чудесен за работа за хората, свикнали с дистанционното на телевизора.

Ако имате Windows Vista или 7, вече притежавате Windows Media Center. За съжаление в най-новите версии на Windows (8,0 и 8,1) той е изваден от инсталационния пакет и за да добавите обратно неговата функционалност, ще трябва да плащате ($10). От друга страна, $10 за WMC не са някаква голяма сума и всеки би могъл да си я позволи, а инсталационният процес е много лесен. Само отворете Start менюто и напишете Add Features. Кликнете върху таба Settings search, след което кликнете върху бутона Add Features To Windows 8. Ще изскочи диалогов прозорец, давайки възможност да въведете продуктов ключ (ако вече имате такъв) или да купите онлайн.

След като вече имате WMC и ключ за него, стартирайте софтуера и инсталаторът ще ви преведе през всички стъпки за конфигурация, включително и оптимизиране на WMC за вашите телевизор и озвучителна система. Обърнете специално внимание на частта, която иска от вас да дефинирате местоположението на вашите медийни източници. Ако имате много медийни файлове извън стандартното Windows местоположение (като например папката My Videos), в тази стъпка ще укажете на WMC къде да ги търси. След което WMC автоматично ще намери медийните файлове от вашата система, ще им направи каталог и ако е възможно, ще свали някои техни екстри като албум, артист и пр.


WMC се инсталира бързо и лесно, само не трябва да забравяте да окажете мястото къде се намират вашите медийни файлове, след което WMC автоматично ще ви индексира колекцията.

Ако използвате TV тунер карта, първо се уверете, че е инсталирана и свързана правилно към вашата система, след което скролирайте надолу до секцията с наименование Live TV Setup. Ще се наложи да кликнете и върху друг прост пътеводител, за да дадете на WMC основна информация за вашето TV местоположение: къде живеете, каква кабелна услуга ползвате, както и други подобни неща. Използвайки тази информация WMC ще разбере до кои канали ще имате достъп и ще свали ръководство за програмирането им.

По този начин вие бързо и лесно ще инсталирате всичко необходимо. След като сте готови, просто бутнете вашето ново HTPC под HD телевизора и се наслаждавайте на всеобхватната ви мултимедийна машина. Ако имате достатъчно финанси, може да си купите и по една евтина безжична клавиатура и мишка, за да направите още по-удобно ползването на компютъра от дивана.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.