Intel блокира възможността за овърклок на Haswell K процесори в дъната с H87 и B85 чипсети

Intel обясняват този си ход със загрижеността си за стабилността на системите на крайните потребители, които използват бюджетни дъна с чипсети Intel H87 и B85 за овърклок, който ги подлага на натоварвания, за които те не са разчетени.

Както сигурно си спомняте, наскоро някои производители на дънни платки дадоха възможност за овърклок на Intel Haswell процесори от K-серията в дънните си платки с чипсети Intel H87 и B85. По такъв начин, компаниите като ASUS и ECS например, дадоха възможност на потребителите да избегнат купуването на скъпа овърклокърска дънна платка с чипсет Intel Z87.

Този празник за бюджетно настроените ентусиасти обаче не продължи дълго, тъй като както се оказва, Intel изобщо не е във възторг от действията на своите ОЕМ партньори. За причината не е трудно да се досетим - силициевият гигант има повече интерес от разпространяването на по-скъпите продукти, понеже с всеки чипсет от сериите Zxx и Xxx той получава от производителите на дъна от $35 до $45, докато приходът от чипсетите Bxx и Hxx е "само" между $25 до $35.

Вероятно именно поради тази причина в Intel са решили да блокират възможността за овърклок на своите Haswell K процесори в дънните платки с чипсети, различни от Z87 Express. За целта компанията е пуснала специално обновление в процесорния микрокод, което блокира овърклока с по-евтините чипсети от сериите Bxx и Hxx. Актуализацията на микрокода се внедрява както чрез ъпдейт на BIOS-а, така и чрез Windows Update.

Разбира се, Intel обясняват този си ход с причина, която звучи далеч по-добре от желанието за максимална печалба и по-точно с това, че са загрижени за стабилността на системите на крайните потребители. В това също има резон, понеже дъната с чипсети Intel H87 и B85 са бюджетни решения и като такива, тяхната захранваща подсистема не е разчетена за високите натоварвания, каквито може да създаде процесор от Intel K-серията при овърклок.

Ообобщено накратко, ако вече сте си свалили BIOS обновленията на Motherboard производителите, които позволяват овърклок с евтините дъна, и искате да продължите да ползвате тази възможност въпреки рисковете, не бързайте да актуализирате BIOS отново и не пускайте автоматичния Windows Update – в следващите BIOS версии тази опция вече няма да съществува. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.