Ентусиаст клокна AMD A10-6800K процесор до 8 GHz

Овърклок рекордът е постигнат при използване на охлаждаща система с течен азот, но все пак дава добра представа за потенциална на APU процесорите от поколение Richland на AMD.

Представените неотдавна нови APU чипове на AMD от поколение Richland освен останалите си качества изглежда имат и доста висок овърклок потенциал. Всъщност това вече е доказано – от финландски ентусиаст, използващ псевдонима The Stilt, който е отбелязал нов овърклок рекорд с процесора AMD A10-6800K.

AMD A10-6800K

В случай, че сте пропуснали, APU чипът, за който иде рече, е снабден с четири изчислителни ядра с номинална тактова честота 4,1 GHz (повишаема в турбо режим до 4,4 GHz). Процесорът е произведен по 32 nm технологичен процес, поддържа памет и има максимална разсейвана мощност (TDP) от 100 W.

В своя експеримент финландският овърклокър е използван дънна платка ASUS F2A85-V Pro с чипсет AMD A85X FCH (Hudson D4). Както може да се очаква, рекордът е постигнат при използване на охлаждаща система с течен азот, като температурата по време на овърклока е била минус 185 градуса Целзий. Постижението е отбелязано при захранващо напрежение на ядрата от 1,992 V и при множител 63х. В края на краищата The Stilt успява да вдихне тактовата честота на процесора AMD A10-6800K почти двойно спрямо стандартнаата, отбелязвайки 8000,48 MHz.

Интересно е да се отбележи също, че по време на теста са функционирали всички четири изчислителни ядра на процесора. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.