Особености на избора на лаптоп в епохата на Windows 8

През 20-те години съществуване на PC World България неведнъж сме писали наръчници за покупка на лаптопи. И причината не е само в това, че лаптопите са различни, а и поради факта, че с времето те се променят. Това налага и периодични актуализации на т.нар. „шопинг гайдове“ по начин, който отразява максимално адекватно действителността в нейните най-пресни превъплъщения.

И след като в миналите броеве на дигиталния PC World покрихме интересите на геймърското съсловие, редно е сега да обърнем внимание и на най-широката потребителска аудитория, която просто търси подходящ лаптоп за себе си във времената на променящата правилата операционна система Windows 8. И така, следвайки компонентната схема, с настоящия материал ще се опитам да дам насока на тези от вас, които за първи път избират преносим компютър или просто не са имали време и/или желание да се запознаят отблизо със спецификите на хардуера.

За какво ми трябва?

Както преди покупката на всеки тип техника, и тук най-важното е да си отговорите на наглед не толкова сложния въпрос от какво точно имате нужда. Това е важно поради голямото разнообразие от хардуерни комбинации на пазара, а и за да не попаднете в едната от двете крайности – купуване на компютър, който няма да отговори на нуждите ви, или на прекалено скъпа машина, без тя да ви е необходима.

От друга страна, преценете дали имате нужда точно от преносим компютър. Като алтернативи можете да помислите за таблет или дори настолен компютър. Последните няколко години продажбите на таблети се увеличават с големи темпове. Основните предимства на портативните устройства са бързият старт и компактните размери, освен това биха вършили чудесна работа за сърфиране в уеб, гледане на видеосъдържание и дори някои по-леки игри.

 

 

Както със сигурност знаете, съществува и клас преносими компютри, наречени Ultrabook (ултрабук). Те са с дизайн на Intel и отговарят на специфични характеристики като размери и конструкция. Тези компютри са леки, предлагат по-дълъг живот на батерията, използват SSD за бърза реакция и са по-скъпи от аналогичните по производителност „конвенционални“ преносими компютри.

След като вече сте се ориентирали в нуждите си, има няколко основни варианта за това какъв клас преносим компютър ви трябва:

  • Ученически/студентски: тук изборът е най-труден, понеже на всеки потребител от тази категория му се иска да има машина, която да отговаря на всичките му изисквания, а те са много и разнообразни. На това отгоре в повечето случаи се работи с ограничен бюджет и са необходими доста компромиси;

  • Семеен компютър: ако ви трябва компютър, който ще бъде използван от цялото семейство, то се насочете към по-голям екран с повече дисково пространство. Можете да направите компромиси с производителността и живота на батерията;

  • За бизнес потребители: при чести работни пътувания мобилността и издръжливостта ще са от основно значение за вас. Съществуват специални бизнес серии преносими компютри, които предлагат повече здравина и издръжливост на батерията. И тук може да бъде направен компромис с високата производителност;

  • За гейминг: тук целта е ясна - да можете да играете безпроблемно дори и най-взискателните игри. Това, естествено, става за сметка на портативността и теглото. Трябва да заложите на мощен четириядрен процесор и отделна видеокарта от висок клас. Освен това трябва да помислите за отделен монитор и гейминг периферия като клавиатура и мишка (за повече подробности: бр.3/2013 на PC World).

След като определите необходимостите и основните насоки, ще трябва да решите и какви пари сте склонни да дадете. Трябва да знаете, че не винаги финансовите възможности могат да отговарят на изискванията и поради това понякога може да се наложи да направите и компромиси от един или друг фронт.

Изясняването на нуждите и разполагаемият бюджет са първите две крачки. Следва да се запознаем с вътрешните компоненти на преносимите компютри, което ще помогне и за избора ви по-късно.

Централен процесор (CPU)

Основните предложения, които ще намерите на пазара, използват Intel процесори и те са разделени на няколко серии:

Celeron и Pentium: двуядрени процесори в най-ниския ценови клас;

Core i3: двуядрени процесори за ниския и средния ценови класове;

Core i5: дву- и четириядрени процесори за средния и високия ценови класове. Най-значителната разлика спрямо i3 е наличието на Turbo Boost и повече L3 Cache памет;

Core i7: четириядрени процесори с най-висока производителност. Флагманската серия предлага по-висока производителност спрямо i5 и в доста случаи повече L3 Cache памет.

 

 

Ултрабук моделите (но не само те) използват ultra-low-voltage (ULV) процесори. Те са енергийно ефективни, което означава, че не отделят много топлина и могат да бъдат вграждани в тънки корпуси. Intel ULV процесорите често се изписват с „u“ - Core i5-3317U. Тези процесори губят част от производителността си за сметка на изредените плюсове.

Друг клас процесори са accelerated processing unit (APU). Тези продукти се предлагат от AMD и имат по-мощна вградена графика спрямо еквивалентите на Intel. В резултат на това по-натоварващите графични задачи вървят по-добре, но стандартната CPU производителност е по-ниска.

Видеопроцесор (GPU)

В днешно време почти всички процесори от AMD и Intel имат вградено видеоядро. При Intel те включват Intel HD Graphics и Intel HD Graphics 3000 и по-новите 4000. Тези решения са достатъчни за ежедневната работа с компютър, възпроизвеждане на HD видео и възможност да играете не толкова взискателни игри. Вградените графични решения на AMD до голяма степен са по-добри от съответстващите продукти на Intel. Вградените видеографични ядра споделят системната памет с централния процесор.

 


Особености на избора на лаптоп в епохата на Windows 8

© Мариян Славов, pcworld

 

Отделните GPU са индивидуални чипове, отдадени за графиката със собствена памет, което води и до по-добра производителност. Системите с Intel процесори могат да включват отделни GPU решения от Nvidia или AMD за по-висока производителност, която понякога е за сметка на теглото на системата и издръжливостта на батерията. Сред решенията от най-висок клас към момента са NVIDIA GeForce GTX 6**М/7**М и AMD Radeon HD 79**М/69**М.

Съвет: изборът на вградено или отделно графично решение може да стесни кръга от разглеждани модели и да ви улесни. Отделната графика ще ви е необходима, ако играете по-взискателни игри или работите с тежък графичен софтуер.

Системна памет (RAM)

 

 

RAM (random access memory) е паметта в компютъра, където се разполагат стартираните програми с бърз достъп от страна на централния процесор. Този тип памет предлага доста по-високи скорости на четене и запис спрямо останалите типове сторидж в компютъра.

В различните сегменти производителите използват съответстващо количество памет. В ниския сегмент обикновено това е 2 GB, което постепенно нараства до 32 GB в гейминг моделите. Стандартно ще са ви достатъчни 4 GB за ежедневните задачи. Ако искате по-висока производителност, изберете конфигурация с 6/8 GB и честота 1600 MHz. Проверете и дали моделът, който сте харесали, предлага гъвкавост за добавяне на допълнителна памет в бъдеще.

Дисплей

Тук основните фактори са няколко. На първо място изберете подходящия за вас размер на екрана. Най-разпространените модели са с 15.6", но имате възможност за избор както на по-малки, така и на по-големи. Тук е и решението за разделителната способност, или колко пиксела притежава дисплеят по хоризонталата и вертикалата. При Windows базираните компютри не винаги повече означава по-добре. Високата наситеност на пиксели при 1920x1080 на 11" LCD би довела до дребен текст. В момента най-разпространената комбинация е 1366x768 за 15.6" и по-висока за по-големите екрани.

Типът LCD панел също има голямо значение. TN технологията е най-разпространена поради ниската си цена. Повечето бюджетни и моделите от средния клас са с подобни дисплеи. Недостатък е ниската дълбочина на цветовете, което ги прави неподходящи за видео- и фоторедакция. Освен това имат сравнително ограничени ъгли на видимост. IPS панелите предлагат повече дълбочина и точност на цветовете. По-новите модели са с подобрена скорост на опресняване, а ъглите на видимост са значително по-добри спрямо TN.

Болшинството лаптопи имат Glossy екрани, които отразяват светлината, но поради повечето проникваща светлина изглеждат с по-добър контраст и яркост. Екраните с матово покритие не отразяват светлината, но изглеждат с по-малък контраст. Ако планирате да използвате компютъра си често на открито, е препоръчително да избягвате Glossy дисплеите.

С навлизането на Windows 8 ще виждаме и все повече предложения със сензорен екран.

Съхранение

Така нареченият sторидж, или още пространство за съхранение, напоследък изживява ренесанс с настъпването на SSD устройствата, които свалят времето за зареждане и подобряват времето за реакция на системата. Засега тези устройства са в по-скъпите машини, но цените им постепенно падат. Болшинството производители предлагат избор между 128 GB, 256 GB, а някои и 512 GB SSD.

 


Особености на избора на лаптоп в епохата на Windows 8

© Мариян Славов, pcworld

 

Трaдиционните твърди дискове (HDD) предлагат повече и по-евтино пространство, но са чувствителни на удари и с по-ниска скорост на трансфер. Някои модели преносими компютри предлагат малки SSD (16 GB/32 GB) в комбинация с HDD.

Портове

При избор на новия си преносим компютър се убедете, че той разполага и с достатъчен брой портове - колкото повече, толкова по-добре. USB портовете позволяват свързването на разнообразни периферни устройства, а настоящият стандарт USB 3.0 дава възможност за по-бърз пренос на данни. Освен това плюс е и наличието на четец на памет карти.

От изходите за външен дисплей е важно да имате най-разпространените: VGA и HDMI.

Други

Тук можем да включим допълнителните опции за свързване като Bluetooth и 3G модулите в някои модели. Важно е и да изберете модел с удобна клавиатура и тъчпад, тъй като ще разчитате основно на тях за въвеждане на информация. Освен това преценете и дали имате нужда от качествени вградени говорители.

И така, след това наистина кратко запознаване би трябвало да имате малко по-ясна представа как и какво да изберете. На пазара има множество серии и модели от основните производители и със сигурност ще ви отнеме време да сравните цените и характеристиките, преди да се спрете на конкретно решение. Винаги е хубаво, ако имате възможност да се докоснете и да видите избрания от вас компютър на живо. Освен това можете да потърсите ревюта, които да затвърдят избора ви.

Бегъл поглед към цените

Ще се опитам да направя съвсем кратко експозе на ценовите сегменти в България към момента на писане на настоящата статия (средата на март 2013 г.) при най-масовите решения с 15.6" екран. Марките, които ще спомена, са основните играчи на нашия и световния пазари, а цените са от онлайн пазара. Моделите са избрани на произволен принцип спрямо ценовия си клас.

Разграниченията са съвсем условни и главно по приблизителна цена, тъй като има голямо разнообразие от онлайн магазини с разнообразно ценообразуване.

В най-ниския бюджетен сегмент преобладават решенията с AMD и по-конкретно Е1 APU серията процесори с вградено AMD Radeon HD 7310 видео, следвани непосредствено от модели с Intel 1000M в комбинация с Intel HD Graphics. Те се характеризират с липсата на операционна система и наличието на малки по капацитет твърди дискове и малко количество RAM памет.

 


Особености на избора на лаптоп в епохата на Windows 8

© Мариян Славов, pcworld

 

Lenovo IdeaPad 59-361050 (15.6", AMD E1-1200, AMD Radeon HD 7310, 2 GB RAM, 320 GB HDD) – цена около 560 лв.

HP Compaq Presario CQ58-350SU (15.6", AMD E1-1200, Radeon HD 7310, 2 GB RAM, 320 GB HDD) – цена около 580 лв.

Asus X501A-XX405 (15.6", Intel 1000M, Intel GMA, 2 GB RAM, 320 GB HDD) – цена около 580 лв.

Следващият сегмент включва предложения с Core i3 и i5 процесори с повече RAM и сторидж, а и в част от случаите с включена операционна система.

Asus X501A-XX231 (15.6", Intel Core i3-2370M, Intel HD Graphics, 4 GB RAM, 500 GB HDD) – цена около 800 лв.

Acer E1-571G-32374G75MNKS NX.M0DEX.004 (15.6", Intel Core i3-2370M, NVIDIA GeForce GT 620M, 4 GB RAM, 750 GB HDD, Linux OS) – цена около 900 лв.

Toshiba Satellite C855-1LW (15.6", Intel Core i3-2328M, AMD Radeon HD 7610M, 4 GB RAM, 640 GB HDD) – цена около 940 лв.

Dell Inspiron 3521 5397063335282 (15.6", Intel Core i3-3217U, AMD Radeon HD 7670M, 6 GB RAM, 750 GB HDD, Ubuntu Linux OS) – цена около 990 лв.

Samsung NP370R5E-A01BG (15.6" Anti-Reflective, Intel Core i3-3110M, Intel HD Graphics 4000, 6 GB RAM, 500 GB HDD, Windows 8 OS) – цена около 1190 лв.

Acer Aspire M3-581TG-52464G52MNKK (15.6", Intel Core i5-2467M, NVIDIA GeForce GT 640M, 4 GB RAM, 500 GB HDD + 20 GB SSD, Windows 7 OS) – цена около 1250 лв.

HP Pavilion Sleekbook 15-b102eu (15.6", Intel Core i5-3337U, NVIDIA GeForce GT 630M, 6 GB RAM, 750 GB HDD, Windows 8 OS) – цена около 1320 лв.

Сегментът с най-висока производителност включва модели с i7 процесори и отделни графични решения. Тук ще се спрем на няколко геймърски предложения, но можете да намерите и далеч по-достъпни машини с висока производителност.

 


Особености на избора на лаптоп в епохата на Windows 8

© Мариян Славов, pcworld

 

ASUS G55VW-S1177 (15.6", Intel Core i7-3630QM, NVIDIA GeForce GTX 660M, 8 GB RAM, 750 GB HDD) – цена около 2300 лв.

Toshiba Qosmio X870-13D (17.3", Intel Core i7-3630QM, NVIDIA GeForce GTX 670M, 16 GB RAM, 2 TB HDD, Windows 8 OS) – цена около 3600 лв.

Dell Alienware M17x 5397063336265 (17.3", Intel Core i7-3740QM, NVIDIA GeForce GTX 680M, 32 GB RAM, 1 TB HDD + 64 GB SSD, Windows 8 OS) – цена над 5200 лв.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.