Упражнение “ъпгрейд на (много) стара РС система за работа с Windows 8”

Ъпгрейдът с Windows 8 на древна РС машина с инсталирана Windows XP по принцип не е особено смислена идея, но може да донесе полезен и поучителен опит.

Текст: Денислав Славчев

Лудостта идва като умопомрачение от първоначално проста идея - ъпгрейд на Windows XP система с Windows 8 операционна система и споделяне на опита.

Устата ми започна да „работи“ още преди мозъкът ми да е разбрал какво се случва. Имам една стара система у нас с Pentium 4, AGP графична карта и 2 GB оперативна памет и един куп инсталиран софтуер. На нея ми хрумна идеята да пробвам да инсталирам Windows 8 и да видя дали ще се получи.

Всъщност ъпгрейдът с Windows 8 на машина с инсталиран „древен“ Windows XP не е особено добра идея. Но пък, от друга страна, това „упражнение“ ми позволи да достигна до пределните граници на възможното и да науча някои ценни уроци за процеса на инсталиране на Windows 8. Сега вече, след като всичко е направено, мога да споделя опита си с вас.

Думата „стара“ може би не е най-подходяща за конкретната система

Добре, аз знам, че тази кутия е ужасно грозна. Но все пак аз съм я сглобявал тази машина, когато бях доста по-млад и по-склонен да се възхищавам на подобен кич, който изобилстваше сред компютърните кутии. Добрата новина все пак е, че вече не може да се купи такава. Разбира се, в момента се предлагат услуги, с които срещу съответното заплащане могат да ви нарисуват кутията, но в такъв фабричен вид вече не може да се намери никъде. Това може би е нещо добро. Но да оставим настрана външния вид, защото това, което „живее“ вътре в кутията, е по-важно. Тази система е сглобявана през далечната 2004 г., скоро след появата на Northwood варианта на Intel Pentium 4. Повече от старите компоненти вътре са само старите хора. Този хардуер за времето си може да е бил върхът на айсберга, но по съвременните критерии е „античен“. А именно:

- 3.4 GHz Pentium 4 CPU (socket 478!)
- Abit IC7-G (Intel 875P chipset)
- 2x1 GB (общо 2 GB) DDR-400 DRAM
- ATi Radeon HD 9800XT, AGP, 512 MB
- 1x320 GB Western Digital (IDE)
- 2x250 GB Western Digital, RAID 1 mode
- 1xSony DVD-RW (16X)
- 2xAsus 52X CD-RW
- 520 W Vantec ATX PSU

Имайте предвид, че компанията Abit отдаване вече не в бизнеса, а Vantec, независимо че все още предлага евтини периферни устройства, отдавна е извън бизнеса със захранвания. Един бърз поглед е достатъчен, за да се убедим, че тази система е малко проблематична, когато става дума за Windows 8.

Инсталиране на Windows 8: първи рунд

В оригиналното си състояние Pentium 4 базираната система работи под 32-битова версия на Windows XP, като е била използвана за лицензиран сървър за 3D Studio MAX 8. Аз деинсталирах лицензирания сървър, както и повечето други приложения, за да мога да направя малък като размер бекъп на системата. След като приключих с тази важна задача, стартирах инсталацията на Windows 8 от DVD устройството.

Отначало пробвах с Windows 6 64-bit, но след като го стартирах, той ме информира, че единствено може да направи нова, чиста инсталация. Така че аз се отказах и реших да инсталирам Windows 8 32-bit версията, но даже и в този случай стана ясно, че след инсталацията нито едно от моите приложения няма да бъде годно за работа - единствената полза бе, че ще ми запази файловете с данни. Това беше наистина доста грубо и брутално, но самата грозна истина.

Инсталацията на Windows 8 започна със стартиране на помощната програма от пакета за проверка на съвместимостта. Единствената несъвместимост, която посочи програмата, беше RAID масивът, който имах. Въздъхнах с облекчение, след което рестартирах машината и от RAID BIOS менюто изтрих RAID масива. След това отново направих дялове на двата диска и ги форматирах. След като беше свършена тази подготвителна работа, отново стартирах инсталацията на Windows 8. Всичко вървеше гладко и инсталацията напредваше, докато стана време за първото рестартиране на системата. Тогава дойде и първата неприятна изненада – съобщение за грешка 0x0000005, последвана от приканващото съобщение „Натиснете CTRL+ALT+DEL, за да рестартирате“. Разбира се, рестартирането на системата не помогна с нищо и отново се озовах със същото съобщение за грешка.

След „гмуркането“ за няколко часа в Google и търсенето на причината за проблема открих, че Windows 8 изисква активирана функция DEP (Data Execution Prevention) на процесора и дънната платка. Целта й е да предпазва системата от зловреден софтуер или лошо проектирани приложения, които изпълняват програмен код извън областта на RAM паметта, специално заделена за данни. Фърмуерът (BIOS) на дънната платка трябва да предлага тази настройка, която да бъде и активирана. Това, което осъзнах, е, че съм обречен. Abit IC7-G беше дънна платка, произведена от вече несъществуваща компания, и работеше с последната си достъпна актуализация на BIOS. След като проверих и се убедих в липсата на DEP функция, изглеждаше, че този малък проект е стигнал преждевременно до своя край.

Никога не изхвърляйте старите чаркове

След преждевременния край на опита ми за инсталация на Windows 8 се сетих за бекъпа, който бях направил. Не всичко беше загубено. Тогава реших да опитам да възпроизведа системата най-близо до оригиналната, но с достатъчно хардуерни актуализации, които ще ми позволят да инсталирам Windows 8. След като се разрових в купчината ми с части, открих това, което ми беше нужно. Там се търкаляше една дънна платка ASUS P5B Deluxe с монтиран на нея процесор Intel Pentium D 965. Процесорът Pentium D е построен на базата на актуализирана версия на NetBurst архитектурата – същата, която се използва и при първия Pentium 4 процесор. За разлика от Pentium 4 обаче Pentium D е двуядрен процесор, независимо че това по същество са две отделни ядра, комбинирани в един корпус. Pentium D се доставя пакетиран в цокъл LGA775.

Дънната платка на ASUS е изградена на базата на чипсета Intel 965, който е няколко поколения по-нов от i875P, използван в платката на Abit. От практическа гледна точка това означаваше, че 320 GB IDE дискът от старата ми система нямаше да работи, тъй като на P5B имаше само един самотен IDE порт, който беше нужен за оптичното устройство. Двата 250 GB Western Digital дискове обаче бяха SATA, което веднага ме накара да заменя с единия от тях въпросния 320 GB IDE (Seagate). Паметта също се наложи да я сменя с 2x1 GB DDR2 модули, тъй като P5B не може да работи с DDR1 памет. Последната промяна касаеше графичната карта Radeon 9800XT AGP, която замених с много нисък клас Radeon HD6450, която пък не изискваше допълнително захранване.


Упражнение “ъпгрейд на (много) стара РС система за работа с Windows 8”

© Мариян Славов, pcworld

След като направих всичките тези промени, проверих BIOS на системата за наличие на DEP настройка и като я открих, с облекчение я включих. После възстанових оригиналния Windows XP и обнових драйвърите за чипсета. След това инсталирах и новите графични драйвъри. В този момент Windows XP започна да ми генерира грешки в паметта. Това не се дължеше на хардуерна несъвместимост или повреда, а на бъг в Service Pack 2 на Microsoft, който създава проблеми при включване на настройката DEP. Това поне беше лесно – просто осъвремених системата с XP Service Pack 3. Грешките продължиха, но по-рядко се появяваха.

Windows 8: реваншът

Стискайки силно палци, поставих DVD диска на Windows 8 в оптичното устройство и тръгнах отново по инсталационните стъпки. Този път всичко мина гладко. Системата се рестартира няколко пъти и както очаквах, накрая получих Windows 8 система. Тя обаче, ако трябва да съм откровен, беше най-горещата и шумна, която съм виждал. След една бърза проверка и съответното стартиране на Windows Experience Index получих рейтинг на цялостната система 4,4 и 5,5 за процесора. При модерните системи тенденция за CPU рейтинга е да е около 7 и нагоре. Разбира се, аз и не съм очаквал, че мога да достигна резултата на модерен, съвременен процесор, но 5,5 определено ме изненада като постижение, тъй като и в най-смелите си предположения не съм очаквал толкова.


Упражнение “ъпгрейд на (много) стара РС система за работа с Windows 8”

© Мариян Славов, pcworld

Откровено казано, хардуерът, с който започнах, не беше достатъчно подходящ за Windows 8. Замяната на графичната карта донесе значителна промяна. Независимо че Radeon HD6450 е възможно най-нисък клас карта, тя все пак притежава поддръжка на DirectX 11, което моментално прави моята система по-отзивчива под Windows 8. Размерът от 2 GB на системната памет, бавният твърд диск и старият процесор със сигурност допринасяха системата да е бавна и тромава, но все пак беше по-добре, отколкото си мислех, че ще е.

Равносметка: не е най-добрата идея

Малко Windows XP потребители са склонни да направят скок в ъпгрейда на наличната си система до Windows 8. Все пак аз научих някои неща от този шантав малък проект.

- Надграждането на Windows XP с Windows 8 не е ъпгрейд. Това е наистина една чиста инсталация, която запазва вашите файлове, но унищожава всичките ви приложения.

- Ъпгрейд към 64-битов Windows 8 е невъзможен, даже и при наличие на 64-битов процесор.

- За да може да работи Windows 8, е необходимо системата да поддържа DEP и той да е активиран.

- Windows 8 може да работи и с 2 GB оперативна памет.

В крайна сметка най-вероятно си струват усилията да направите резервно копие на вашите файлове, след което и чиста инсталация на Windows 8, ако все още е останал ентусиазъм у вас. Ако имате хардуер, който не е чак толкова стар – например Core 2 Duo/Quad, то със сигурност Windows 8 ще е жизнеспособен. Ако имате 32-битова система, силно препоръчвам да си архивирате данните и да инсталирате 64-битова операционна система. По този начин ще можете да вкарате по-голямо количество памет. И ако Windows 8 не е най-лаком за памет, това не може да се каже за съвременните приложения. Именно затова по съвременните стандарти 32-битовите операционни системи са отживелица и мястото им е в IT музеите, а не по компютрите.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.