Необновеният софтуер е сериозен риск за активите на компаниите, предупреждава F-Secure

За да намали потенциалните рискове за сигурността, произлизащи от факта, че само една десета от бизнес компютрите са с обновен софтуер, F-Secure предлага решението Software Updater.

87% от корпоративните компютри са с липсващи критични ъпдейти, които могат да доведат до пробиви в сигурността, според данни на финландския разработчик на защитни решения F-Secure от около 200,000 работни станции в Европа. Сред най-честите липсващи ъпдейти са такива за Java, Microsoft technologies, Adobe Flash Player, Firefox и Open Office.

"От цифрите става ясно, че много от потребителите не разбират, че обновяването на системата е изключително важна част от бизнес защитата. В същото време 70% до 80% от зловредните приложения, засечени в лабораториите на F-Secure, са насочени към необновени и уязвими програми", коментира продуктовия мениджър на компанията Еса Торникоски.

Според данните на компанията, 49% от корпоративните настолни и преносими компютри са с един до четири липсващи критични ъпдейта, 25% са с от пет до девет и 13% са с над десет такива.

Цифрите, които потвърждават и наблюденията на Kaspersky в тази сфера, са доста смущаващи според компанията. И има защо, тъй като атаките срещу корпорации и институции чрез софтуерни уязвимости стават главни новини през последните месеци. Малуерът "Red October" например, който открадна важна информация от правителства и, обикаляйки организации и компании през последните пет години, преди да бъде заловен през януари, е използвал пробиви в Microsoft Word, Excel и Java.


Необновеният софтуер е сериозен риск за активите на компаниите, предупреждава F-Secure

© PCWorld България, pcworld


Илюстрация: Shutterstock

Тези пробиви в системите, дължащи се на необновен софтуер, могат да бъдат избегнати чрез поддържането на програмите в оптимално състояние. Но поддържането на софтуера на една организация често е тежка задача, затова и нерядко остава пренебрегната. За да улесни нещата, F-Secure предлага решение, наречено Software Updater, което "прави сложното лесно и се грижи операционните системи и допълнителния софтуер да са обновени". Продуктът проактивно сканира системите за липсващи ъпдейти и кръпки, като прилага необходимите такива автоматично и показва резюме. Предлага се и ръчно управление за тези, които искат да имат повече контрол.

Според финландския разработчик, Software Updater е уникален и различен от другите решения за управление на софтуер с това, че е незаменима част от обширно антивирусно решение. Protection Service for Business включва в себе си и най-доброто поколение на DeepGuard - технология, която предпазва работните станции и сървърите от zero-day атаки (атаки, които използват слабостите на необновения софтуер).

Още подробности и допълнителна информация за Software Updater може да се търси и при официалния представител на F-Secure у нас – компанията Infodesign

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.