Kaspersky разработи антивирус за UEFI

Първият по рода си защитен продукт от този тип, наречен KUEFI, може да сканира системните файлове и адресите на паметта за малуер преди зареждането на РС системата.

Преди малко повече от денонощие руският разработчик на защитни продукти Kaspersky съобщи, че е готов да предложи нова антималуер система за съвременния интерфейс за зареждане на операционни системи UEFI.

Според официалната информация от компанията, появата на този продукт, наречен Kaspersky Anti-Virus for UEFI (KUEFI), е обусловена от новите заплахи за сигурността на информационните инфраструктури, които не могат да бъдат елиминирани с традиционните софтуерни средства. Една от най-сериозните такива опасности за компютрите днес са т.нар. руткитове и бууткитове – вредоносни програми, които се зареждат още преди самата операционна система и остават неуловими за традиционните антивирусни защити. В същото време замяната на стандартния BIOS (Basic Input/Output System) интерфейс с по-модерния UEFI (Unified Extensible Firmware Interface), дава възможност на софтуерните разработчици да внедряват защитните си решения на хардуерно ниво. Именно тази възможност е използвана и при създаването на първия и засега единствен антивирусен продукт за UEFI.

Anti-Virus

От руската security компания уверяват, че новият KUEFI ще гарантира безопасно зареждане на компютърните системи, като сканира системните файлове и адресите на паметта за вредоносен код още преди зареждането им. Според официалната информация, новото защитно решение KUEFI на този етап е предназначено за държавни служби, финансови институции и силови ведомства, предприятия, които разработват нови технологии, и други организации, които се нуждаят от най-високо ниво на сигурност. KUEFI ще се предлага като цялостно защитно решение, интегрирано в дънните платки за компютри от най-големия руски хардуерен производител Kraftway

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.