Как да се справим с най-дразнещите аспекти на Windows 8?

Владимир Георгиев

Близо половин година след премиерата на новата операционна система на Microsoft първоначалната „фрустрация” спрямо големите промени започна да се утаява. Както е при всяко ново и различно нещо, стига да имаш достатъчно търпение и нерви, се свиква и започва да ти се струва по-малко дразнещо. За нещастие на изстрадалия Windows потребител обаче, преминавайки отвъд странностите на модерния интерфейс на Windows 8, все така остават трески за дялане. С няколко трика и на пръв поглед скрити настройки ще се опитаме да преборим най-дразнещите й аспекти и да превърнем Windows 8 в една по-добра операционна среда.

 


Как да се справим с най-дразнещите аспекти на Windows 8?

© Мариян Славов, pcworld

 

Да отстраним заключването на екрана

Нека започнем с нещо, което прави впечатление още от самото начало на ползването на Windows 8. Заключването на екрана има смисъл на портативно устройство като смартфон или таблет, но на РС машина това е още една причина да кликаш в морето от странни Windows 8 контроли. За всеобща радост отстраняването на заключването на екрана е лесна и бърза работа.

Отворете Run, като потърсите за „Run” или натискайки Windows клавиша + R, или насочете курсора на мишката към долния ляв ъгъл на десктопа, десен клик и изберете Run от Quick Access менюто.

Сега въведете в празното поле „gpedit.msc” (без кавичките) и натиснете Enter, за да отворите в резултат Local Group Policy Editor. Намерете в лявото меню Computer Configuration -> Administrative Templates -> Control Panel -> Personalization. Кликнете два пъти на опцията Do Not Display the Lock Screen в главния панел, за да отворите нов прозорец. Сега селектирайте Enabled и дайте ОК. Това е. Сбогом, досадно заключване на екрана!

 


Как да се справим с най-дразнещите аспекти на Windows 8?

© Мариян Славов, pcworld

 

Да върнем Start бутона!

За липсващия Start бутон в Windows 8 е изписано толкова много, че спокойно може да се запълни цяла библиотека с книги, затова и няма да наблягаме върху анализа на проблема, а директно ще преминем към решението му. Как? С безплатната програма Classic Shell (преведена е и на български език до последната налична версия). Тя е своеобразна колекция от подобрения за Windows и може само с няколко клика да ви върне скъпоценния Start бутон.

Да върнем POP мейлите

Един от най-дразнещите аспекти на Windows 8 е липсата на поддръжка на РОР мейли (Post Office Protocol - протокол за извличане на получена поща от имейл сървър върху клиентски компютър) в приложението Mail на самата операционна система. POP се поддържа от всички съвременни имейл клиенти като Outlook Express, Outlook, Eudora, Mozilla Thunderbird и т.н., но не и от Mail на Windows 8. Идеята на редмъндци е очевидна: способността на IMAP (Internet Message Access Protocol, другия мейл протокол) за синхронизация се вписва много по-удачно в облака, който на всички е ясно, че е бъдещето. Но обяснете това на онези лаици на тема технологии, които разчитат на добрите стари POP мейл адреси.

 


Как да се справим с най-дразнещите аспекти на Windows 8?

© Мариян Славов, pcworld

 

И така, ако ползвате Windows 8 и имате нужда от табове на POP акаунта си, първо препоръчваме да инсталирате безплатното приложение Mozilla Thunderbird и да го използвате в десктоп режим. Ако не искате да правите това (или ако използвате Windows RT версия), имате заобиколно решение за нежеланието на Microsoft да ползват POP. Ключът се крие в поддръжката на Mail приложението за популярни уебмейл клиенти, включително Gmail и Outlook.com - два безплатни фаворита на българските потребители, които са способни да се свързват с външни POP акаунти. Виждате ли накъде отиват нещата? Направете си акаунт с някоя от двете мейл услуги и свържете POP акаунта си към него, използвайки подробните туториъли на Outlook.com и/или Gmail.

След като убедите POP акаунта си да бъде учтив с вашия Outlook.com или Gmail акаунт, добавете избраната уебмейл услуга към Windows 8 Mail приложението по стандартния метод. Сега РОР мейлът ви ще е способен да си проправя път към входящата кутия на Mail приложението посредством уебмейл прокси.

Лошата новина е, че ако изпращате мейл, Mail приложението ще ви позволи да използвате единствено уебмейл адреса си, а не РОР мейл адреса. Поне към този момент, няма начин как да се заобиколи това ограничение, но поне РОР съобщенията ще попадат във входящата ви кутия.

Нямате DVD плейбек? Ще оправим нещата!

Windows 8 все така включва по подразбиране Windows Media Player, но малко изненадващо е, че новата версия на програмата няма поддръжка на DVD плейбек. Ако сте от тези потребители, които тепърва ще навлизат в ерата на дигиталното и само дигиталното, можете да инвестирате в Windows 8 Pro и да платите още 10 долара за Media Center Pack. Не? Така си помислихме и ние. В такъв случай можете да инвестирате в напълно безплатния, лек и гъвкав VLC (VideoLAN Player).

Няма да се лъжем, VLC не е толкова полиран, колкото Media Center софтуера на редмъндци, но е претъпкан до последния си мегабайт с функции и възможности, включително DVD плейбек, поддръжка на рипване, опции за файлово транскодиране, способност да се включва към Интернет видео и подкастове, а дори и да му добавите поддръжка на Blu-ray (благодарение на допълнителни add-on-и).

 


Как да се справим с най-дразнещите аспекти на Windows 8?

© Мариян Славов, pcworld

 

„Какво си мислиш, че правиш, Дейв?”

За разлика от емблематичния HAL (а и Windows 7), Windows 8 не възразява при моментите, когато трябва да се изтрият файл или папка. Изтриването на нещо го изпраща директно към Recycle Bin без потвърдителни съобщения. Ироничното в случая е, че така извършвате една задача с по-малко кликове (освен ако не сте свикнали да триете перманентно с Shift + Delete) спрямо предходните версии на Windows, а ние ще ви покажем как да се върнете към стария стил. Защо ли? Защото потвърдителното съобщение може да ви спаси от изтриването на нещо важно по грешка.

И така, ако искате да върнете предупреждението: десен клик на Recycle Bin и след това изберете Properties. В новопоявилия се прозорец сложете отметка на „Display delete confirmation dialog” и дайте ОК.

 

 

За Bing приложението - с любов

Дори да сте Google фанатици, трябва да признаете, че на тъч устройство Bing е сред най-удобните приложения в Start екрана. Естетиката му толкова добре се вписва в новия интерфейс на Windows, че на пръв поглед малък проблем се превръща в особено дразнение. А именно избирането на резултат от търсене ни изкарва от Bing приложението и отваря страницата в Internet Explorer. За да оправим това недоразумение, трябва да вкараме сайта Bing.com в Start екрана. Това може лесно да стане, като отидете на Bing.com и в лентата с инструменти кликнете на иконата Pin This Site, а след това изберете Pin to Start.

 


Как да се справим с най-дразнещите аспекти на Windows 8?

© Мариян Славов, pcworld

 

Висока резолюция, трудно четим текст

Windows 8 стана причина за появата на изцяло нов хардуерен тип: лаптоп-таблет хибрид. Повечето от тези устройства са с 1080 p IPS дисплеи, които предоставят страхотна картина. Имали сме възможността да тестваме някои от тези хибриди и, уви, благословията на високата резолюция идва с проклятието на трудно четимия текст.

Много от споменатите устройства използват форм фактора на Ultrabook, при който 1080 р резолюцията е притисната на 10- до 12-инчов екран. Тази ултраплътност на пикселите прави картината да изглежда изострена като самурайски меч, но за сметка на това текстът е толкова малък, че е неудобен за четене, а и бързо уморява очите. За да поправим това, ще използваме следния трик. Десен клик на десктопа, изберете Screen Resolution, а след това кликнете на Make text and other items larger and smaller. Опцията Change the size of all items работи перфектно, ако смятате да се придържате към интерфейса на тъч екран, като така ще увеличите и текста, и иконите. На устройства, които са хибриди, вероятно по-удачната опция е Change only the text size. От падащото меню можете да изберете различни видове текст, които да настроите според предпочитанията си.

 


Как да се справим с най-дразнещите аспекти на Windows 8?

© Мариян Славов, pcworld

 

Дразнещият аспект, който ни се измъкна...

За съжаление, когато си тръгнал на война срещу недомислиците на милиони редове код, няма как да не изгубиш някоя и друга битка. Един от сериозните дразнещи аспекти на Windows 8 може да бъде преборен единствено от самите Microsoft.

В днешно време почти на всеки се налага да прехвърля настройки и файлове между различни устройства, като мнозина използват облачния Microsoft Account (новото име на Windows Live ID). Вероятно голяма част от вас имат и Xbox Live гейм тагове със сериозна история зад себе си - като ачийвмънти, Microsoft точки, направени редица поръчки и прочее. А някои от вас със сигурност се възползват от услугите и на SkyDrive акаунт. Е, няма начин как да слеете всички тези акаунти в един общ Microsoft Account и да се спре безумното логване, разлогване и помнене на куп потребителски имена и пароли.

Въпросът е отправян многократно към съпорта на Microsoft и до ден днешен отговорът е обезкуражаващото: „Да, това ще е страхотно, но е прекалено скъпо, за да се направи, спрямо други, по-належащи нужди”. Надяваме се, че в бъдеще редмъндци ще намерят средства и време, за да реализират единен Microsoft Account и да сложат край на мъките ни.

 


Как да се справим с най-дразнещите аспекти на Windows 8?

© Мариян Славов, pcworld

 

.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.