Бързи съвети и трикове за възстановяване на Windows 7 мрежа

Владимир Георгиев

Настройката и поддръжката на домашна РС мрежа под Windows 7 са по-лесни, отколкото при всеки друг Windows, но това не означава, че липсват проблеми. Редица от мрежовите неволи са все така объркващи, а решението им сякаш нарочно е запратено сред цяла поредица от менюта и настройки. Със следващите няколко бързи съвета и трикове ще ви покажем как можете да възстановите Windows 7 мрежата си.

 


Бързи съвети и трикове за възстановяване на Windows 7 мрежа

© Мариян Славов, pcworld

Рестартиране на IP адреса

Ако връзката на системата ви към мрежа е непостоянна или непрекъснато получавате съобщения за грешки от типа „IP address conflict”, тогава опитайте да обновите IP адреса си. В менюто Start изберете Applications, след това Accessories и кликнете с десния бутон на мишката върху Command Prompt, избирайки Run as Administrator. Така ще отворите Command Prompt прозореца с администраторски привилегии. Въведете „ipconfig/release” и натиснете Enter, за да освободите настоящия си IP адрес (процесът е буквален и на този етап ще изгубите връзката си към мрежата). След това въведете „ipconfig/renew”, за да възстановите връзката си.


Бързи съвети и трикове за възстановяване на Windows 7 мрежа

© Мариян Славов, pcworld

Прочистване на DNS кеша

Когато въвеждате URL в Интернет браузъра, PC-то кара вашия Domain Name Service сървър (DNS server) да преведе това в IP адрес и после кешира тази информация. Въпросният кеш обаче може да бъде повреден или да е прекалено стар, което са все причини за проблеми, свързани с Интернет връзката. За да изчистите DNS кеша, отворете отново Command Prompt като администратор и въведете „ipconfig/flushdns”. Тук ще вметнем, че рестартирането на Windows 7 също изчиства DNS кеша, но ако някакви приложения (зловреден софтуер може би?) променят кеша, най-добрият вариант си остава ръчното прочистване.


Бързи съвети и трикове за възстановяване на Windows 7 мрежа

© Мариян Славов, pcworld

Рестартиране на рутера и широколентовия модем

Нещо напълно нормално е при дълготрайна връзка към Интернет широколентовият модем да трябва да се рестартира. Същият трик важи и за връзката между рутер и широколентов модем.

За да рестартирате двете устройства, изключете захранващите им кабели и ги оставете така за не по-малко от 30 секунди. До известна степен е грешка, когато повечето потребители натискат бутона за изключване (и по този начин осъществяват рестарта) вместо тотално да спрат захранването. Така модемът или рутерът могат да изпаднат в режим на изчакване. Ако мрежата ви се състои и от широколентов модем, и от рутер, то първо включете захранването на модема, изчакайте да се свърже с Интернет и да установи стабилна връзка и чак след това включете рутера. След като последният се активира, последвайте стъпките от първата точка („Рестартиране на IP адреса”).


Бързи съвети и трикове за възстановяване на Windows 7 мрежа

© Мариян Славов, pcworld

 

Отваряне и пренасочване на портове

Някои приложения изискват определени мрежови портове да бъдат отворени и пренасочени към правилното РС, за да могат част от функциите им да оперират свободно в уеб. Гейм сървърите са чудесен пример: ако правилните мрежови портове не са отворени и заявките към тези портове не се пренасочват към съответното РС, входящият трафик никога няма да може да премине през защитната стена.

Свържете РС-то си към мрежата, отворете Интернет браузъра си и въведете в адресното поле IP адреса на рутера (обикновено това е 192.168.1.1; ако не - вижте етикета върху рутера). Логнете се с потребителското си име и паролата (ако сте оставили вариантите по подразбиране, трябва да са admin, admin; ако не, се обърнете отново към етикета на рутера) и намерете NAT (Network Address Translation), Firewall или Port Forwarding менюто (в нашия случай е последното; вж. посочения скрийншот).

Ще трябва да създадете набор от правила, които ще казват на рутера кой протокол да използва (UDP, TCP или и двата), да дефинира обсег на портовете, които трябва да се пренасочват, както и да се посочи към кои IP адреси ще се пренасочва трафикът на съответните портове. Например ако машината, на която върви даденото приложение и която искате да коригирате, има IP адрес 192.168.1.115, сложете този стринг в полето IP address. Запазете нововъведените настройки и рестартирайте рутера, за да завършите успешно пренасочването.


Бързи съвети и трикове за възстановяване на Windows 7 мрежа

© Мариян Славов, pcworld

Поставете системата в DMZ

Понякога пренасочването на порт не е достатъчно и ще трябва да дадете на определена система напълно свободен достъп към Интернет. В тези случаи машината може да бъде поставена в мрежова демилитализирана зона (DMZ - demilitarized zone). Но какво означава това? Поставянето на система в DMZ значи, че всичките й портове ще бъдат достъпни от Интернет. Подобна ситуация е много опасна, затова не предприемайте тези стъпки освен ако не сте напълно сигурни, че го искате.

Нека предположим, че IP адресът на рутера ви наистина е 192.168.1.1 и сте свързани към мрежата. Отворете си уеб браузъра и въведете „192.168.1.1” в адресното поле. Логнете се към рутера и намерете NAT (Network Address Translation), Firewall или DMZ менюто (DMZ опциите ще се намират под меню с някое от тези имена; в нашия случай това отново е последното).

Когато сте в DMZ менюто, ще трябва първо да включите DMZ (посочете Enable) и да определите IP адреса на системата, която искате да поставите в DMZ. Въведете IP адреса, запазете настройките, рестартирайте рутера и след това системата вече трябва да е в режим DMZ.


Бързи съвети и трикове за възстановяване на Windows 7 мрежа

© Мариян Славов, pcworld

Сканирайте мрежата си за прикачени устройства

С толкова много електроника, която е способна да се свърже към Интернет, със сигурност има моменти, когато искате да знаете колко и кои точно устройства са получили IP адреси и консумират мрежови ресурси. Да, рутерът ви може да провери статута на свързаните клиенти, но още по-добър вариант е да потърсите помощта на приложение, което ще направи задълбочено сканиране на целия обсег от IP адреси, за да намери и вземе по-подробна информация за свързаните устройства. Много такива приложения са достъпни за свободно сваляне. Ние ви препоръчваме Angry IP Scanner, което дори не трябва да инсталирате (просто стартирайте .exe-то). Въведете IP обсега, който искате да сканирате, изберете Start бутона и няколко минути по-късно ще имате пълен списък на всяко активно IP, какво е пинг времето (т.е. времето от предаването на пакета данни до момента на получаването му от първоначалния компютър; измерва се в милисекунди) за съответното устройство, хост името му и кои портове са отворени. Ако кликнете с десен бутон върху активно устройство, ще получите още по-подробна информация.


Бързи съвети и трикове за възстановяване на Windows 7 мрежа

© Мариян Славов, pcworld

Премахване на RDC

RDC (Remote Differential Compression) е функция, която за пръв път беше представена в Windows Vista, а идеята й е да трансферира данни през мрежа в компресиран формат. Същият RDC продължи съществуването си и в Windows 7. Проблемът е, че повечето от старите операционни системи са дошли преди Vista и не поддържат RDC, а самата функция само товари мрежовия трансфер. Можете да деактивирате RDC, като посетите Control Panel -> Programs and Features -> „Turn Windows features on or off” (вж. скрийншота).


Бързи съвети и трикове за възстановяване на Windows 7 мрежа

© Мариян Славов, pcworld

Промяна на Link Speed & Duplex Value в характеристиките на мрежовата карта

Тази стъпка понякога помага при очевидно забавена Windows 7 мрежа. Не може да се каже коя опция работи по-добре, тъй като зависи от физическата мрежова конфигурация (мрежова карта, вид на кабела, LAN скорост, наличие на суич и т.н.). По подразбиране настройката е на „Auto Negotiation”, но спокойно можете да експериментирате с различните скорости и да установите коя най-подхожда на системата ви.

Забраняване и добавяне на изключения към Windows Firewall

Вградената защитна стена на Windows 7 непрекъснато иска позволение за достъп или отказ на приложение към мрежовия трафик. Ако по грешка сте блокирали приложение и искате да го разблокирате (или обратното), ще трябва ръчно да промените някои настройки в контролния панел на Windows Firewall.

Изберете Start менюто и в полето за търсене въведете „Allowed Applications”. В новопоявилия се прозорец ще бъде изведен списък с всички приложения, които свободно преминават през Windows Firewall. Ако преди сте позволили на програма да комуникира през защитната стена, а сега искате да я спрете, изберете Change Settings бутона в горната част на екрана. Скролирайте през списъка, за да намерите съответния софтуер, маркирайте го и махнете отметката от „Home/Work (Private)” и/или „Public” мрежите. За обратния вариант просто намерете съответното приложение и сложете отметки на едната или двете опции.


Бързи съвети и трикове за възстановяване на Windows 7 мрежа

© Мариян Славов, pcworld

Диагностициране на проблеми, свързани с Интернет връзката

Имате проблеми с установяването на това, защо Интернет връзката е нестабилна? Две от вградените опции на Windows могат да ви помогнат. Ping и Tracert (traceroute) ще ви съдействат, ако неволите ви са свързани с домашната мрежа или с Интернет доставчика, или с нещо някъде по средата. Извършването на продължителен пинг на добре познат сайт (например google.com) ще ви позволи постоянно да наблюдавате връзката и да видите дали по трасето се губят пакети от данни. За да направите това, отворете Command Prompt (Start -> All Programs -> Accessories -> Command Prompt) и въведете „ping google.com –t”. При натискането на Enter система ще започне непрекъснато да пингва сайта на Google. Ако връзката е стабилна, не би трябвало да виждате никакви грешки, а единствено отговори от IP адреса с времена на пинг и други данни. Ако връзката е нарушена по някакви причини, тогава ще излезе съобщение, че сървърът не отговаря на заявките.

Tracert е друг полезен инструмент, който проследява маршрут и разбира дали има загуби от пакети данни по мрежата. За да използвате Tracert, отворете Command Prompt и въведете „tracert google.com” (в случая адресът на Google служи просто за пример, вие можете да използвате всеки друг адрес). Това действие ще ви изведе списък-карта на пътя, поет от пакета данни от вашето РС към Google сървъра, включвайки всички IP адреси на сървърите и суичовете, разположени между тях. Обикновено първите адреси в списъка представляват домашната ви мрежа, след това преминават през мрежата на Интернет доставчика ви, а накрая се стига и до самия google.com. Ако пакетът данни не излезе от вашата мрежа, тогава проблемът е във вашата мрежа. Съответно ако излезе от мрежата ви, но спре веднага след това, проблемът явно е в Интернет доставчика.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.