Новата политика за конфиденциалност на Google нарушава европейското законодателство, твърди ЕС

Основните упреци на ЕС институциите срещу новата политика за конфиденциалност на Google са, че въпросната политика е приета без консултации, не осигурява нужната прозрачност и дава възможност личните данни на потребителите да се използват от трети страни.

След като през януари Google актуализира и опрости политиката си за конфиденциалност, от вчера, 1 март, промените вече са в сила за всички услуги на интернет гиганта – от YouTube, Gmail до социалната мрежа Google+. Според съобщение на агенция Reuters обаче, което цитира изявления на комисарката Вивиан Рединг (Viviane Reding), редица агенции за защита на данните в Европейския съюз са стигнали до извода, че новата политика за конфиденциалност на Google нарушава европейското законодателство и не осигурява необходимото ниво на прозрачност.

Съмнение по отношение на политиката за конфиденциалност на Google изказва и френската организация за информационна защита CNIL, която даже е уведомила Google, че ще инициира общоевропейско разследване по въпроса.

По думите на Вивиан Рединг (на снимката горе), новата privacy политика на Google нарушава законодателството на ЕС в много аспекти. Основните упреци към нея са в това, че е "приета без консултации, не осигурява нужната прозрачност и дава възможност личните данни на потребителите да се използват от трети страни", докато законите в ЕС изискват зашита на личните данни на Интернет потребителите. Според Рединг, повечето потребители всъщност изобщо не узнават пълния списък с условията на Интернет услугите, които приемат по подразбиране (като ги ползват). Всъщност това дори не се отнасяло само за услугите на Google.


Новата политика за конфиденциалност на Google нарушава европейското законодателство, твърди ЕС

© PCWorld България, pcworld

Интересно как тази критика на европейските институции се връзва с опитите на ЕК за прокарване на прословутото търговско споразумение ACTA, за което научихме в подробности едва след подписването му, и според което трябва да се предвидят начини Интернет доставчиците да дават при поискване информация, "достатъчна за идентифицирането" на "предполагаем" нарушител на авторските права ... но това вече е друга тема, на която вече обърнахме подобаващо внимание с цяла поредица публикации (като със сигурност ще има и още). 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.