Лесен начин за хакване на Android смартфони


Кратък наръчник за рисковете и ползите от „рутинга“ - стъпка по стъпка
Мобилната операционна система на Google става все по-популярна и бързо набира скорост сред потребителите на смартфони и таблети навсякъде по света, надминавайки утвърдените играчи в този сегмент, като Apple iOS, RIM BlackBerry и т.н. Това обаче не е тайна за никого. Един по-малко известен факт е, че въпреки своята огромна гъвкавост и откритост, в масовия случай тази платформа съвсем не е толкова мощна, колкото всъщност може да бъде, а  смартфоните, които я използват, могат да се сдобият с неподозирани възможности. Затова в тази статия ще ви покажем как можете да отключите пълния потенциал на своето Android устройство чрез т.нар. „рутинг“ (rooting) - стига да сте склонни да експериментирате и да поемате известни рискове. Но преди да минем по същество, трябва да отправим едно важно предупреждение.
ВАЖНО! 
Рутингът – т.е. осигуряването на суперпотребителски права и възможности в операционната система на телефона чрез промяна на настройките за достъп до системните ресурси, – е изтънчена техника, която НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА на неопитни потребители, а хората със слаби сърца и влюбените в телефоните си по-добре изобщо да не опитват. Рутингът е хакване в истинския смисъл на думата и при неправилно изпълнение носи реална опасност от повреда на телефона. Затова, ако не сте готови да приемете този риск и да поемете своята отговорност, най-добре не опитвайте нищо от описаното в тази или други подобни статии. Най-малкото, рутването на телефона със сигурност ще анулира гаранцията му, тъй като никой от производителите на смартфони не осигурява техническа поддръжка на повредени по този начин апарати. Казано накратко: рутингът е само за големи момчета, които не започват да хленчат всеки път когато нещата не станат съвсем по тяхному.   
Заслужава ли си рутването?
Ако след това стряскащо предупреждение не сте загубили желание да четете нататък, то вероятно следващото, което ви идва наум, е логичният въпрос дали има нещо, което да оправдава рисковете. По наше мнение рутингът на Android смартфони всъщност носи поне няколко важни ползи, които си заслужават напъването (и ако не беше така, изобщо нямаше да ви предлагаме настоящия материал). На първо място сред тях е фактът, че по този начин могат да се отключат редица скрити възможности на Android платформата, които по една или друга причина са забранени в масово достъпните й превъплъщения – неща, като скрити опции за работа, използване на модерни firewall защити и какво ли още не.

Рутването на Android ви дава т.нар. „суперпотребителски“ (root) права за достъп до операционната система на вашия телефон, като отключва възможности, каквито нямате с обичайните фирмени инсталации
Рутингът също така позволява инсталирането на версия на операционната система по ваш избор (т.нар. Custom ROM версии или „модове“), елиминирайки нуждата да използвате често недотам удобните варианти, които обикновено са включени по подразбиране в много от моделите на пазара. Освен това тази техника може да ви снабди с най-новата версия на  Android седмици или даже месеци преди официалната й поддръжка да бъде добавена към услугите на вашия оператор. 
Друго важно предимство е, че рутингът дава достъп и до начини за сериозно увеличаване на производителността на устройството ви - например по-добри опции за управление на кеш паметта или с овърклок на процесора (да, правилно разбрахте, процесорът на смартфона може да се клоква по начин, подобен като при настолните компютри). 
Разбира се, би било силно преувеличено, ако кажем, че рутингът е необходим за повечето мобилни потребители. Всъщност той е кажи-речи толкова необходим, колкото и CPU овърклокът в настолните РС-та – т.е. нещо, което мнозинството потребители не използват. Но ако сте потребител от типа „ентусиаст“ (каквито са доста от хората, четящи PC World) или даже „средностатистически“ любител на приключенията и сте наясно с рисковете, рутингът може да ви донесе много повече функционалност и забавления с вашето Android устройство. А преди да пристъпите към действие, може би ще ви е полезно да хвърлите един поглед и на информацията от карето „Отговори на някои често задавани въпроси за Android рутинга“.
Отговори на някои често задавани въпроси за Android рутинга
Дори вече да сте убедени в ползите от рутването на Andoird смартфоните, може би ще ви дойдат наум и други въпроси, свързани с тази специфична хакерска практика, около която вече витаят и доста митове. Ето три от най-логичните и най-често задаваните въпроси по специализираните форуми из Мрежата: 
> Незаконно ли е рутването? 
Не, няма закон, който да забранява тази практика. Ако сте си купили смартфон, той си е ваш и можете да правите с него, каквото си искате – поне това се твърди в официално становище по въпроса на федералното правителство на САЩ от юни 2010 г. В нашата страна (поне доколкото ни е известно) също няма законови разпоредби, които изрично да забраняват рутинга. Мобилните оператори също не могат да ви откажат услуга само защото сте хакнали телефона си.
От друга страна, нито мобилните оператори, нито производителите на мобилни телефони и смартфони носят отговорност за повреди, причинени вследствие на опити за рутинг, хакване, разблокиране и прочее издевателства над апаратите. Т.е. рутингът със сигурност не се покрива от гаранционните условия за вашето мобилно устройство и няма да получите безплатна сервизна помощ в случай на повреда след опити за хакването му.
> Има ли опасност рутването да направи телефона ми неизползваем?
Независимо дали става въпрос за настолно РС, мобилен компютър или смартфон, по принцип всеки тип „хакване“ е свързано с риска да превърне устройството ви в неизползваемо парче пластмаса (тук-таме с метал). Тази опасност съвсем не е изключена и по отношение на Android смартфоните. Добрата новина в случая е, че тези устройства са доста трудни за вадене от строя, още повече че редица от основните инструменти за рутинг позволяват бекъп и възстановяване на инсталираната операционна система (вж. статията). Всъщност опасността в случая е по-скоро рутването на смартфона да се окаже неуспешно – някои Android смартфон модели все още са почти неразбиваеми, – но това не значи, че операционната система ще се омаже до такава степен, че апаратът да стане неизползваем. 
> Може ли телефонът ми да прегрее и да гръмне?
Една от основните възможности, които идват с рутинга, е за увеличаване на производителността на мобилния апарат чрез овърклок на процесора му.  Както и при настолните компютри обаче, повишаването на работната честота на процесора води и до увеличаване на работната му температура. Така че отговорът е „да“, ако прекалите с овърклока на мобилния процесор съществува реална опасност от прегряване и необратими повреди на апарата. „Експлозиите“, от друга страна, са малко вероятни предвид факта, че в мобилните устройства няма „гърмящи“ вещества. Опасността от стопяване обаче не бива да се пренебрегва. Затова, преди да тръгнете да клоквате, добра идея ще е да поровите из специализираните форуми (вж. следващия въпрос), за да видите доколко можете да повишавате безопасно честотата на конкретния мобилен процесор.
> Откъде мога да получа помощ в случай на проблем?
Хакерските организации едва ли осигуряват телефон за безплатна техническа помощ, ако използвате методите им, така че надали ще намерите такава поддръжка, свързана с рутинга. А както споменахме, за официална рутинг поддръжка от самите производители и оператори и дума не може да става. Тъй като тази практика обаче е много популярна по света, вече има доста добре разработени и много информативни онлайн ресурси, създадени от крайни потребители, чиийто опит може да помогне много в случай на проблеми. Някои от най-популярните международни сайтове с полезна информация и съвети за хакване на Android, от които и ние самите черпим знания по въпроса, са форумите CyanogenMod (http://forum.cyanogenmod.com/) и XDA Developers (http://forum.xda-developers.com/). Дори да не виждате отговор на въпросите си във вече публикуваните теми, винаги можете да отворите нова, а вече доста внушителната общност от Android хакери почти със сигурност веднага ще се втурне на помощ.
Инструментите за разблокиране на възможностите
Съвсем доскоро рутването на Android беше доста сложен процес, който изискваше инсталирането на Android Debug Bridge и хакване на телефона със специфични стрингове от команден ред. За щастие се появиха редица изобретателни хакери, които направиха няколко прости приложения. Те могат да сведат рутването до секунди, осъществимо само с няколко клика... пардон, докосвания с пръсти. В настоящото кратко ръководство ще ви запознаем с две такива приложения. Първото от тях е програмата EasyRoot (http://www.unstableapps.com/?p=61), която е подходяща за апаратита на Motorola Droid, Droid X и Milestone, както и за Google Nexus One. Другият инструмент е Unrevoked (http://unrevoked.com/), който поддържа множество смартфон модели на HTC.  
Преди да преминем към самия процес обаче, е важно да отбележим, че макар споменатите приложения да са много лесни за използване, те не ви гарантират пълна безпроблемност. Не бива да се забравя например, че производителите на телефони и мобилните оператори не са склонни да толерират разблокирането на телефоните и непрекъснато измислят начини да изключат като вариант рутинг практиките, така че най-новите версии на Android или техните „кустомизирани“ фирмени издания могат да се окажат костелив орех, а самото рутване -неуспешно. Тези пречки, разбира се, едва ли ще спрат ентусиазираните кандидат-хакери, но все пак са реалност, която не бива да бъде забравяна. 
От друга страна, въпреки че програмите Easy Root и Unrevoked не работят на всички Android телефони, те все пак покриват голяма част от вселената на тази платформа. Съществуват също инструментални опции за хакване и на други устройства, като Samsung Galaxy, да речем, но те не са чак толкова лесни за употреба и не илюстрират така добре процеса, затова засега няма да ги засягаме.   
И накрая, начините за хакване на  Android непрекъснато се развиват и се измислят нови, затова, ако смятате, че вашият смартфон модел не е засегнат в тази статия, най-добре потърсете сами информация в Мрежата. За целта просто идете в Google и напишете в полето за търсене "root" плюс името и модела на вашия телефон или следете дискусиите в някой добър Andoird форум. Един много полезен международен ресурс от този тип е например AllDroid.org. 
Рутингът стъпка по стъпка
Тук спираме с общите приказки и преминаваме по същество. А по същество процесът по рутването на Android смартфона се свежда до само четири прости стъпки.
> Стъпка 1: Свалете си инструмент за рутване
Всичко започва с даунлоудването на подходящо за конкретните марка и модел смартфон приложение. Както споменахме, ако използвате Droid, Droid X, Milestone или Nexus One апарат, вашето приложение е EasyRoot. За потребителите на HTC устройства, като Aria, Desire, Droid Incredible, Hero или Wildfire/Buzz, вариантът е  Unrevoked. Което и приложение да изберете обаче, първата стъпка е да си го свалите (най-добре от официалния сайт на разработчика) и да го сложите в root папката или на SD картата памет на телефона си.  
Easy Root се сваля като APK файл, който може да се стартира директно от телефона с едно докосване с пръст. Unrevoked се сваля като архивен (зипнат) файл, съдържащ няколко други файла. Затова, за да използвате тази програма, ще трябва първо да имате инсталиран мобилен инструмент за разархивиране. Другият начин е първо да го свалите на някакво РС устройство, да го разархивирате там и след това да копирате разархивираните вече файлове на телефона си. Тъй като всъщност Unrevoked съдържа файлове, специфични за различните модели, които поддържа, ще ви трябва само един от тях – просто намерете правилния и го копирайте на устройството си. За целта ще ви помогне наличната в цитирания по-горе официален сайт на Unrevoked подробна документация, в която доста точно е описано кой файл за какъв апарат е.  Разбира се, силно препоръчително е да се запознаете с нея предварително.
> Стъпка 2: Инсталирайте приложението
След като позиционирате стартируемия файл на съответното приложение в паметта на телефона си или на SD картата памет, отворете папката на местоположението му с файловия мениджър. Ако все още не разполагате с него, можете да си свалите някой от свободно достъпните в Android Market инструменти от този тип – например Astro File Manager. Докоснете файла, за да стартирате инсталацията. Следвайте инструкциите на prompt менютата до завършването й. След като тя приключи, приложението ще се покаже в списъка с инсталираните програми на устройството ви. Стартирайте го.


Лесен начин за хакване на Android смартфони

© Мариян Славов, pcworld

Интерфейсът на EasyRoot е изключително прост – за да стартирате разблокирането, просно „кликате“ с пръст на бутона “ROTT ME!“

> Стъпка 3: Рутвайте
Това е моментът на истината. След като стартирате инсталирания вече инструмент за рутване, просто изберете в неговия интерфейс опцията, която започва процеса (като имате предвид, че за да стигнете до нея, вероятно първо ще ви се наложи да прочетете няколко предупреждения и екрани със забележки). След като задействате въпросната опция, приложението автоматично стартира скрипт, който променя системните настройки за потребителските права за достъп и инсталира възстановителен имидж в System партишъна на устройството ви. След като приключи с тези задачи, инструментът показва прозорец, който ви уведомява, че имате root достъп.
Имайте предвид обаче, че стартирането на Easy Root или Unrevoked на поддържано от тях устройство, преминаването през всички стъпки на процеса и завършването му не ви гарантират успех – телефонът ви може да си е все така неразблокиран. Ако се получи така, не бързайте да унивате. Разработчиците на въпросните приложения се отнасят доста отговорно към питанията и забележките на потребителите. Така че, ако си направите труда да документирате добре всички стъпки, които сте предприели, както и настройките на телефона си и ги изпратите до тях, има много голям шанс да получите адекватна по-нататъшна помощ за рутването на смартфона си. Най-малкото, изпратеното от вас може да бъде ценна информация за разработчиците за следващи ъпдейти на приложенията, които вече да функционират добре и на устройства като вашето. Просто не забравяйте, че рутването е несигурна работа за всеки от въвлечените в процеса, а разработчиците на помощните приложения за rooting са хвърлили немалко усилия в създаването им, без да очакват възвръщаемост – затова бъдете любезни в обръщенията си, дори ако сте ядосани от неуспеха. 
> Стъпка 4: Рестартирайте смартфона
Рестартирането на телефона също като при традиционните компютри дава възможност на новите системни настройки да влязат в сила. Ако всичко заработи нормално – поздравления! – вече си имате хакнат Android смартфон.   
Ами после какво?
Наистина рутването и придобиването на суперпотребителски права за достъп е всъщност само първата стъпка, която отключва вратата към скритите възможности на Android платформата, но не ви ги поднася на тепсия. В зависимост от това, какво конкретно rooting приложение сте използвали, получавате и различни възможности – може например вече да имате забележимо повече производителност и използваемост. Но със сигурност можете да добавите и още от изкушенията на много неизследвани територии.
Ето някои идеи:
- добавете Wi-Fi поддръжка
Ако например телефонът ви по принцип има вграден модул за безжична Wi-Fi връзка, но планът на вашия мобилен оператор не дава възможност за ползването му, вие можете сами да се сдобиете с нея, след като вече сте рутнали смартфона си. За целта ще ви трябва още едно допълнително приложение, като например Barnacle Wifi Tether – много добра, простичка програмка, която използва суперпотребителския достъп, за да ви осигури Wi-Fi права със или без съдействието на вашия мобилен оператор.

 
Инструментът Barnacle добавя лесен Wi-Fi достъп за рутнати смартфони (с наличен Wi-Fi модул) дори мобилният оператор да не поддържа такава услуга
- овърклоквайте процесора на смартфона си
Както споменахме, след рутването имате възможност да овърклоквате процесора на смартфона си, за да постигнете по-висока производителност, или пък да го „ъндърклоквате“ - за по-дълго време на автономна работа. За целта ще ви трябва инструмент като SetCPU for Root Users (предлаган в Android Market срещу 2,70 лв.), който осигурява много приятелски интерфейс. Той позволява увеличаването на тактовата честота на мобилния процесор с обикновен плъзгач и организирането на настройките в различни профили – за гейминг, за браузене, за дълъг живот на батерията и т.н. Но все пак бъдете внимателни и не забравяйте, че прекаленото увеличаване на работната честота на CPU чипа в телефона ви може да доведе до сериозно прегряване и до трайни повреди. Силно препоръчително е, преди да започнете, да се запознаете с подробното описание на инструмента, публикувано на официалния му сайт (http://www.setcpu.com/). 
- инсталирайте Android версия по ваш избор
Ако конкретната фабрично инсталирана версия на Android системата на смартфона ви не ви допада или е стара версия без най-модерните възможности, има начин да я преинсталирате с издание по избор – упражнение, което се смята за „висш пилотаж“ в хакването на Android.

Въпреки че официалните версии на Android не изглеждат чак толкова много, благодарение на отворения код на платформата всъщност същестува огромно разнообразие от „кустомизирани“ варианти (custom ROM) и „модове“ на тази мобилна ОС, всеки от които си има своите плюсове и минуси. Изборът се затруднява и от факта, че някои custom ROM версии са създадени за използване само от конкретни модели апарати, а и не всички смартфони поддържат възможността за инсталирането им. Затова най-добрият и най-лесният начин да изберете измежду тях и да я инсталирате е, като използвате подходящ инструмент, какъвто е например ROM Manager. Една от много полезните функции в приложението ROM Manager, което е достъпно за безплатно сваляне от Android Market, е възможността за бекъп и възстановяване на вече инсталираната ОС – нещо, което на практика е задължително, ако ще я заменяте с друг мод. Има и платена версия ROM Manager Premium (струва малко над 8 лв.), която предлага голям списък със съвместими със смартфона ви налични custom ROM версии. Тях можете да си свалите директно с помощта на приложението.   


Лесен начин за хакване на Android смартфони

© Мариян Славов, pcworld

ROM Manager съдържа множество функции, които  улесняват значително „модването” на фирмената Android ОС
Импровизирайте и се забавлявайте
Разбира се, списъкът с възможни разширения на Android функционалността съвсем не се изчерпва с гореспоменатите три опции. Ако рутването на апарата ви е било успешно, той всъщност може да продължи доста дълго. Начините за хакване също могат да варират в доста широки граници, така че написаното до тук покрива само основните неща, които е добре да се знаят, преди да започнете. За тънкостите и подробностите със сигурност можете да ползвате ресурсите на вездесъщата Мрежа, която не страда от липса на допълнителни съвети за подобряване на възможностите на Android. А и това е тема, която със сигурност ще продължим да разнищваме на страниците на PC World и занапред, така че засега остана само да ви пожелаем успешен рутинг. Ако сте минали успешно през този процес, то пред вас вече са разкрити почти неограничени възможности за импровизации и забавления.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.