13 основни вирусни тенденции за 2010 г. според Symantec

Производителят на антивирусни решения, компанията Symantec, публикува списък с тенденциите, свързани с развитието на компютърните вируси през 2010 г.


Антивирусът сам по себе си не е достатъчен

Като се има предвид, че нови вируси излизат значително по-често, отколкото се обновяват програмите, следящи за безопасността, може да се предположи, че инсталираният антивирус вече не може да ви защити от всички опасности.


Социалният инженеринг – главният вектор за развитието на вредните атаки

Най-слабото звено в компютърната безопасност както и преди си остава потребителят. Именно към него ще бъдат насочени ставащите все повече атаки, маскирани като фалшив антивирус или интересна уеб страница.


Мошеничество при продажбата на антивируси

От Symantec са засекли няколко случая на продажба на безплатни антивирусни програми чужда разработка, които се рекламират като надежден защитен софтуер собствено производство.


Цел на атаките ще станат странични приложения в социалните мрежи

С увеличаването на потребителите на социалните мрежи, вниманието на хакерите е привлечено все повече от приложенията, които участниците в подобни сайтове инсталират на своите страници и обикновено отварят достъп до личните си данни. С пробиването на такова приложение или чрез написването на собствен софтуер, вредителите могат да получат достъп до чужди акаунти и потребителска информация.


Повече вируси за Windows 7

Новата операционна система Windows 7 се радва на голяма популярност и ще бъде инсталирана на все повече компютри. Това ще привлече вниманието на вирусописачите през 2010 г.


Скрити заразени сайтове зад прокси-сървъри

Все по-често се използва методът за скриване на географското местоположение на заразен сайт с помощта на постоянно променящи се прокси-сървъри, в качеството на които пък се използват заразени потребителски компютри.


Промяна или съкращаване на линкове

Тъй като потребителят може да се усети, че го пренасочват към подставен сайт по линка, хакери все по-често прибягват до услуги за орязване (промяна) на линковете. А на къде водят тези препратки се разбира едва след като страницата се отвори в браузъра.


Количеството вируси за Mac и смартфони ще се увеличава

Нарастването на популярността на новите мобилни устройства и компютри на Apple закономерно ще доведе до появата на повече вируси за тях.


Повече спам

Все по-голям брой компании незаконно ще продават списъци с пощенски адреси на потребители, които да се използват за разпращане на спам.


Активността на спамърите ще се колебае

От 2007 г. количеството спам се е увеличило средно с 15% на година, но това става не постоянно, а с известни колебания, свързани с надпреварата между спамърите от една страна и провайдери, правителства и разработчици на защитен софтуер от друга.


Специализираният опасен софтуер ще се увеличава

През тази година бяха засечени опити да се използва специализиран вреден софтуер, предназначен за банкомати. През 2010 г. тази тенденция ще се запази. Предполага се появата на вируси, експлоатиращи възможностите на електронното гласуване и т.н.


Технологията CAPTCHA ще се подобрява

Акаунтите, масово създадени по сайтове с помощта на специални ботове, често се използват за разпространение на реклама. За да се избягнат такива ситуации, нужно е усъвършенстване на технологията CAPTCHA, използвана за проверка на потребителя при регистриране на акаунта.


Спамът в мрежите за обмен на съобщения ще нараства

Symantec предрича, че през 2010 г. средно в едно от 300 съобщения ще има поне един линк към сайт. И поне един от 12 такива линкове ще водят към сайт, където можете да прихванете вирус.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.