Half-Life: Alyx е факт – идва март 2020-та!

Най-накрая! След толкова много спекулации, тонове мемета и 12 години чакане, най-накрая Valve обявиха нова пълнокръвна Half-Life игра. Това е Half-Life: Alyx. Е, не става въпрос за Half-Life 3, но да си го кажем честно – след толкова време, няма как да е. Half-Life: Alyx е VR прикуъл, чието действие ще се развива между първата и втората игра и ще се появи само след 5 месеца – през март 2020-та.

Това е VR ексклузивна игра
Да, Half-Life: Alyx не се очертава да се появи на нещо различно от VR, тъй като по думите на Valve цялата игра и много части/механики от геймплея са тясно свързани с виртуалната реалност. Играта ще се поддържа от всички PC-базирани VR хедсети, като ще идва безплатно за притежателите на Valve Index VR хедсета. Ако искате да играете с VR различен от Valve Index, тогава Half-Life: Alyx ще струва 60 евро.Half-Life: Alyx е най-големият проект на Valve
Half-Life: Alyx се прави от около 5 години и зад нея стои труда на най-големия екип, който Valve са използвали за разработването на една игра. Една трета от този екип се състои от хора, които преди това са работили по Half-Life проекти, а някои от тях дори и по първата игра. Голяма част от хората идват от Campo Santo, разработчика на Firewatch, който Valve закупиха преди близо 2 години.


Half-Life: Alyx е факт – идва март 2020-та!


Half-Life: Alyx не е тех демо, а пълнокръвна Half-Life игра
Разбира се, повечето хора щом чуят за VR игра, това най-често означава нещо кратко, което да демонстрира възможностите на технологията. Valve се кълнат, че това е класически Half-Life с разкриване на големи зони, решаване на пъзели, динамика и екшън, както и плътен сюжет, който да свързва героите на култовата Half-Life вселена.


Half-Life: Alyx е факт – идва март 2020-та!


Както вече споменахме, историята се развива между събитията от Half-Life и Half-Life 2 и ни среща с Alyx и баща й Eli, които тайно оформят съпротива срещу бруталното окупиране на Земята от Combine – тайнствените извънземни нашественици. И както вече се досещате, ние поемаме ролята на Alyx. Така че добре дошли отново в City 17.
Продължителността ще е горе-долу колкото тази на Half-Life 2 (около 15 часа), но ако околната среда се изследва задълбочено, може и да мине 20 часа.


Half-Life: Alyx е факт – идва март 2020-та!


Това ще е първата Half-Life игра с озвучен главен герой
Gordon Freeman, разбира се, никога не проронваше и дума. Но Alyx ще има какво да каже в Half-Life: Alyx. В Half-Life 2 Alyx се озвучаваше от Мърли Дандридж (Merle Dandridge), но сега по-младата Alyx ще се играе от Озиома Акагха (Ozioma Akagha), която познаваме от Wolfenstein II: The New Colossus (Barbara Casey / Zena Woodard) и Mirror's Edge: Catalyst (Plastic).


Half-Life: Alyx е факт – идва март 2020-та!


G-Man и други познати герои се завръщат
Не, че е изненада за някого – но какво е Half-Life игра без мистериозният G-Man, който видяхме дори в Half-Life: Opposing Force и Half-Life: Blue Shift. Отново G-Man ще се озвучава от Майк Шапиро (Mike Shapiro).
Ще видим и завръщането на извънземния Vortigaunts, който пак ще се озвучава от Тони Тод (Tony Todd). А Елън Маклейн (Ellen McClain), която е гласът на GLaDOS в Portal игрите, ще се завърне като синтезирания глас на Combine Overwatch.
Бащата на Alyx, Eli Vance, също ще се появи, но тъй като актьора, който го озвучаваше (Робърт Гилейум – Robert Guillaume) почина през 2017-та, сега ще се играе от Джеймс Моузес Блек (James Moses Black), който познаваме от сериалите This Is Us и 24: Legacy.


Half-Life: Alyx е факт – идва март 2020-та!


Alyx ще носи Gravity Gloves
Преди Zero Point Energy Field Manipulator (или по-познат като Gravity Gun-a) да бъде изобретен и връчен на Gordon Freeman в Half-Life 2, Alyx е имала Gravity Gloves. Можем да предположим, че ръкавиците ще имат сходна роля с гравитационното оръжие и с тях ще могат да се вдигат тежки обекти и да се решават пъзели. Очакваме, че за целите на VR с тях ще могат да се правят доста интересни неща.


Half-Life: Alyx е факт – идва март 2020-та!


Минималните системни изисквания на Half-Life: Alyx
Докато изискванията на хедсета Valve Index са минимум 8 GB RAM и видео GTX 970, изискванията на Alyx са малко по-високи:

ОС: Windows 10
Процесор: Core i5-7500 / Ryzen 5 1600
Памет: 12 GB RAM
Видео: GTX 1060 / RX 580 - 6GB VRAM

Half-Life: Alyx ще може да се играе с всеки PC-базиран VR хедсет
Half-Life: Alyx безспорно ще е специално оптимизирана игра за Valve Index и неговите контролери кокалчета, но Valve не поставят граници към хардуера, на който ще може да се играе, стига да е PC-VR-базиран. Играта ще е напълно съвместима с HTC Vive, Windows Mixed Reality, Oculus Rift, както и Oculus Quest, ако имате PC кабела за свързване.


Half-Life: Alyx е факт – идва март 2020-та!


Притежателите на която и да е част от пакета Valve Index, включително контролерите, ще получат Half-Life: Alyx безплатно. А тези, които закупят Index хардуер преди края на настоящата година, ще получат няколко бонуса, сред които са скинове за различните оръжия, които ще носи Alyx.
Освен това, играта ще е съвместима със Steam Workshop. Цял набор от Source 2 инструменти за изграждане на нови нива ще са достъпни, позволявайки на всеки да развихри въображението си и да създава съдържание.
Не на последно място, инструментариума за създаване на нива Hammer, ще бъде ъпдейтнат с всички геймплей механики и компоненти на VR.


Half-Life: Alyx е факт – идва март 2020-та!

още по темата

8 от най-добрите игри в Apple Arcade

Ако все още не сте разбрали какво е Apple Arcade, нека напомним, че става въпрос за абонаментна услуга...
26.10.2019 / 10:47

Google представи облачна геймърска услуга

Компанията ще конкурира Microsoft и Sony със своя нов проект – Stadia
20.03.2019 / 12:28

39% от сървърите на Counter Strike 1.6 разспространяват троянци

Внимавайте когато играете
18.03.2019 / 03:02
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.