В MIT учат автономните автомобили как да се справят с шофьорите егоисти

Системи класифицират водачите като егоисти и алтруисти
Автономните автомобили вече са реалност, но има редица предизвикателства компютри да споделят пространство с хора. Изкуственият интелект обикновено подразбира, че всички действаме и се държим по един и същи предвидим и рационален начин – но всеки, който е карал в натоварен трафик знае, че това определено не е вярно.

Ново изследване в Лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект (CSAIL) в Масачузетския технологичен институт разглежда проблема за това как автономна кола може да прогнозира поведението на другите шофьори на пътя, пише Engadget. Тази прогноза изисква някаква степен за социална осъзнатост, която е трудна за машините. Именно и затова учените са използвали инструменти от социалната психология да помогнат на системата да класифицира поведението на шофьорите като егоистично или алтруистично.

Системата е наблюдавала човешкото поведение по време на каране и след това е успяла да предвиди движенията на другите коли, когато се е стигало до ситуации със сливащи се ленти или неотделен ляв завой, с 25% по-голяма точност в сравнение с преди.

Този тип знание за човешкото поведение е важен за сигурността, когато делим един път с автомномни коли. Автономният автомобил на Uber, който удари и уби пешеходец миналата година например, не е можел да разпознае невнимателните пешеходци.

"Работата с и около хора означава да се изясняват техните намерения, за да можем по-добре да разбираме тяхното поведение. Наклонността на хората да си сътрудничат или да се конкурират често се вижда в начина, по който те се държат като шофьори. В този труд ние се опитахме да разберем дали това е нещо, което можем да измерим", коментират от екипа.

Изследването трябва да бъде разширено, преди да бъде приложено на пътя. Следващата стъпка е екипът да приложи своя модел към другите участници на пътя като пешеходци, колоездачи и други роботизирани системи.
още по темата

Audi показа концептуален проходим робо-автомобил

AI:Trail е четвъртата концепция на компания с "изкуствен интелект" в името
04.09.2019 / 08:26

Париж подготвя летящи таксита за Олимпиадата през 2024

Ще можете да избегнете трафика от летището с превоз от Airbus
24.06.2019 / 10:55
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.