Wikipedia с опит да повиши достоверността на платформата си

Онлайн енциклопедията свързва страниците си с дигитални копия на научна литература, потвърждаващи написаното
Wikipedia е невероятен ресурс, но верността и точността на твърденията, публикувани на страницата на платформата, често се поставят под въпрос. За да подобри надеждността и използваемостта на сайта, платформата работи с онлайн библиотеката Internet Archive върху включването на препратки към дигитални копия на книги.

Към момента 130 000 справки са свързани с над 50 000 дигитализирани книги. За да се запознаете с пример за новата функционалност на платформата, можете да се насочите към страницата за Мартин Лутър Кинг младши. Ако обърнете внимание на препратката към книгата на Адам Феърклоу "To Redeem the Soul of America: The Southern Christian Leadership Conference & Martin Luther King Jr" в края на страницата, ще видите активна връзка. Кликването върху нея, и тя ще ви отведе към дигиталната версия на книгата в Internet Archive, отворена на страницата, от която е направена съответната справка.

Когато отворите дигиталната книга, можете да прегледате няколко страници, за да съпоставите референтната информация.

Дигиталната препратка за момента е активна в английската, гръцката и арабската версия на Wikipedia. От Internet Archive обявяват, че възнамеряват да продължат да работят с Wikipedia и ще публикуват повече дигитални копия, за да послужат като референции. Това не е първият път, в който двете платформи работят заедно. Преди време дигиталната библиотека помогна за коригирането на 9 милиона прекъснати връзки в онлайн енциклопедията, използвайки архива на Wayback Machine.

"Заедно можем да постигнем универсален достъп до цялото знание на света", казва Марк Греъм, директор на проекта Wayback Machine.
още по темата

Intel обедини 64 "мозъчни" чипа Loihi

До края на годината трябва да бъде създадена система, симулираща работата на 100 млн. неврона
06.08.2019 / 03:55

Как се краде Tesla Model S за секунди

Белгийски специалисти показаха как се отключват "умни" автомобили.
14.09.2018 / 06:02

Nokia 8110: Завръщане в бъдещето

Желанието на HMD Global да експлоатират носталгията на феновете е ясно и всъщност това не е лошо нещо
26.07.2018 / 11:23
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.