Facebook няма да криптира съобщенията, търси други начини за повече сигурност

Това се налага заради възможни рискове, свързани със защитата на децата онлайн
Гигантът на социалните медии Facebook създава двугодишна програма за проучване на начините за прокарване на промени в защитата на потребителите, поръчани от изпълнителния директор Марк Зукърбърг, които да не създават възможност за повишаване на заплахите за децата онлайн, съобщава Financial Times (FT).

Компанията предизвика критики от страна на законодателите в САЩ, Великобритания и Австралия заради план за криптиране на съобщенията, изпратени в комуникационните платформи Messenger и Instagram. WhatsApp винаги е имал такава защита. По-конкретно, политиците са загрижени, че нарастващата употреба на криптирането в подобни платформи ще попречи на властите да разследват случаи на злоупотреба с деца,

Новата работна група ще проучва начините за подобряване на сигурността, без въвеждането на подобни допълнителни рискове. Главният ръководител на отдела за безопасност на компанията Антигона Дейвис обяснява, че целта в крайна сметка е да се предотврати контактът между непознати възрастни и деца, обяснявайки, че често е късно да се поправи нанесената вредата, след като взаимодействието вече е в ход.

Facebook също така започна промени в механизмите за подаване на сигнали за неподходяща или незаконна дейност, като например възможността за подаване на жалба при блокирането на даден потребител.

Зукърбърг обеща да преразгледа функциите за поверителност на във Facebook през март след период на засилен контрол на практиките на компанията за събиране на данни, предизвикана от скандала с Cambridge Analytica през 2018 г.

По време на разговор в университета в Джорджтаун миналата седмица изпълнителният директор обясни, че Facebook изгражда "специфични системи за справяне с всички типове вредно съдържание", като добави, че неговите AI системи вече идентифицират 99% "терористично съдържание, което сваляме, преди някой дори да го види".
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.