Кой е най-големият частен самолет в света?

Американската компания Gulfstream ще се опита да вземе лидерската позиция от конкурента си Bombardier Inc.
Американската самолетна компания Gulfstream възнамерява да си върне позициите като автор на най-големия частен самолет в света. Компанията представи плановете си да направи по-голяма версия на своя флагман G650, който миналата година бе задминат от модела Global 7500 на Bombardier Inc. Новият G700 на Gulfstream, който трябва да се появи през 2022 г., ще може да измине 7 500 морски мили, близо до свръхзвуковата скорост.

G700 има "най-високата, най-широка и най-дългата кабина в нашата индустрия", заяви президентът на Gulfstream Марк Бърнс по време на конференция в Лас Вегас.

Gulfstream, дъщерно звено на General Dynamics Corp., се надява, че струващият 76 милиона долара G700 ще примами най-богатите хора в света с по-голямата си кабина и оптимизираните си възможности за изминато разстояние. Първият клиент на компанията е Qatar Airways с поръчка от 10 самолета за чартърната си услуга Qatar Executive.

Но на пазара на луксозни самолети цари определено безпокойство, тъй като броят на поръчките намалява, което се очаква да се задържи като тенденция до 2021 г., според проучване на Honeywell International Inc. Въпреки че се очаква широка палитра от нови модели през тази и следващата година, напрежението между САЩ и Китай и очакваният Брекзит се превръщат в предизвикателство за цялата глобална икономика, в това число и за самолетната индустрия.

Bombardier започна доставките на Global 7500 през декември, което доведе до спекулации, че Gulfstream се кани да нанесе ответен удар с по-голям модел още тогава. Моделът на Bombardier, който излезе на пазара две години по-късно от планираното, разчита на изцяло иновативен дизайн.

"Global 7500 е водещ в отрасъла. Той има изчистен дизайн и изпълнява маневрите като никой друг", заяви тогава Дейвид Коул, президент на авиационното звено на Bombardier, и добави: "Запомнете, всичко друго е просто излишно разтягане."

Самолетът на Bombardier има обсег от 7 700 морски мили и може да лети със скорост, близка до тази на звука. Цената му е 73 милиона долара, има размах на крилата от 104 фута, а дължината му е 111 фута, разделени на четири различни зони за пътуване.
още по темата

Най-големият самолет извърши първи полет

Машината е с шест двигателя и ще се използва за извеждане на ракети в орбита
15.04.2019 / 11:44

Boeing представя автономен изтребител

Въздушният бой никога няма да бъде същият, категорични са от компанията
28.02.2019 / 10:45
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.