Импулсна технология размразява прозорци за секунда

Ако екипът на университетите UIUC и Kyushu University успее докрай в своите опити, скоро може да забравим досадното чистене на прозорците на автомобила посред зима
Никой не обича зимния ритуал по размразяване на прозорците в студена сутрин. Благодарение на международен екип от изследователи от University of Illinois Urbana-Champaign (UIUC) и японския Kyushu University обаче може да се окаже, че той скоро ще остане в историята. Те са разработили нов начин за отстраняване на лед и замръзвания от повърхности с впечатляваща ефективност – той изисква по-малко от 1% от енергията и 0.01% от времето, необходимо при традиционните методи за размразяване. Освен за прозорци на автомобили, методът може да се използва и за други повърхности като самолетни визьори например.

"Работата ни беше мотивирана от големите загуби на енергийна ефективност на сградни и хладилни системи, идващи от необходимостта от периодично размразяване", казва в изявление изследователят от UIUC Ненад Милкович, и добавя: "Системите трябва да бъдат изключени, работният флуид да се нагрее, след което той трябва да се охлади отново. Това коства много енергия, когато бъде погледнато през призмата на годишните експлоатационни разходи за периодичните цикли на размразяване."

Системата използва импулс с високо напрежение. Той създава слой вода там, където ледът и повърхността се срещат. За да се уверят, че импулсът достига точно до предвидената цел, изследователите прилагат тънко покритие от проводим индиево-калаен оксид. След това разчитат на гравитацията, която кара леда просто да се плъзга по стъклото. Този процес може да бъде подпомогнат и от въздушен поток, ако е необходимо.

Засега технологията все още е на етап доказаване. Наскоро учените демонстрират как работи техният подход, като го използват за размразяване на парче стъкло, охладено до -159,8 градуса по Фаренхайт. Невероятно ниската температура на въздуха надминава дори тази в най-студените части на Антарктида. Използвайки своята технология, изследователите успяват да премахнат леда с един импулс с продължителност под една секунда.

Този екип обаче не е единственият, който работи по подобно решение. В швейцарския университет ETH Zurich учените са разработили покритие с наноразмери, което улавя слънчевата светлина и я използва за бързо размразяване на стъкло. Междувременно, във Virginia Tech разработват иновативна водоотблъскваща алуминиева повърхност, която използва милиони малки въздушни джобове, за да ускори значително размразяването.

Всички се надяваме съвсем скоро някой от тези подходи да бъде доказан и да намери път към пазара.
още по темата

1/3 от тийнейджърите у нас не различават фалшивите новини

40% от младежите между 15 и 19 години преценят достоверността на информацията само на база..интуиция, а над 30% вярват безусловно на големите медии
25.07.2019 / 02:19

Учени дадоха инфрачервено зрение на мишки, хората са следващите

Чрез експеримента мишките са били способни да "видят" инфрачервена светлина с дължина на вълната 980 нанометра
01.03.2019 / 12:48

CES 2019: Най-добрите джаджи за борба със стреса и болката

Ето кои нови устройства могат да улеснят ежедневието ни
10.01.2019 / 12:08

През август стартира образователната програма "Космически предизвикателства"

Ако искате да работите в сферата на високите космически технологии, то този курс е за вас.
08.08.2018 / 02:03
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.