iPhone ще има сензор за пръстов отпечатък в самия дисплей през 2021

Очаква се обаче и лицевото разпознаване да се запази като опция
Apple планира да въведе разпознаване чрез пръстов отпечатък със сензор в самия дисплей през 2021, твърди известният анализатор в индустрията Минг-Чи Ку, пише The Verge. Според него след две години технологията ще бъде включена при iPhone моделите заедно с възможността за лицево разпознаване Face ID. Експертът очаква двата метода за гарантиране на сигурността да се допълват взаимно, за да предложат по-голяма защита на потребителите.

Сензорът за пръстов отпечатък в екрана от известно време вече е достъпен, като за първи път се появи при X20 Plus UD на Vivo в началото на миналата година. Може би от Apple работят самостоятелно по технологията поне от 2017, когато компанията попълни патент за собствен сензор за пръстов отпечатък в дисплея. Досега обаче компанията не прилага технологията в своите телефони. Предполага се, че причината за това са ограниченията при сегашните сензори, сред които високото потребление на енергия, малкият обхват на сензорната област, дебелите сензорни модули и трудностите при производството. Ку отбелязва, че много от тези предизвикателства ще бъдат преодолени до 2021, когато според него е вероятно Apple да се насочи към ултразвуковите сензори за пръстов отпечатък, подобно на Qualcomm.

Макар че технологията ще се използва в iPhone, Ку уточнява, че тя ще има по-добро приложение в Apple Watch в сравнение с Face ID. Към момента Apple Watch не разполага с никаква форма на биометрична сигурност и разчита само на ПИН код.

Обединяването на системите за сигурност Touch ID и Face ID е доста интересна идея. Потенциално това ще създаде възможност за някакъв тип двуфакторна биометрична автентикация, т.е. хакер ще трябва да имитира както вашето лице, така и вашия пръстов отпечатък, за да получи достъп до телефона ви. Всъщност киберпрестъпниците успяха да преодолеят Touch ID за 24 часа след първоначалното пускане на технологията, но ще бъде доста трудно тя да се заобиколи, ако се използва заедно с друга форма на биометрична защита.

Макар че Ку досега доста добре е предвиждал бъдещите разработки на Apple, все пак трябва да имаме едно наум – особено по отношение на продукти, които ще излязат на пазара след две години. Технологията може да не се развива толкова бързо, колкото Apple очаква, а има и много други причини компанията да промени плановете си. Безспорно обаче подобна иновация ще бъде една от най-значителните промени при телефоните след представянето на iPhone X през 2017.
още по темата

Новите модели iPhone се оказаха разсекретени месец преди официалния анонс

Теч разкри характеристиките на тазгодишните смартфони на Apple
16.08.2019 / 04:41

$1 млн. награда за откриване на недостатъци в сигурността на iPhone

Аpple предлагат рекордно заплащане за експертите, които успеят да достъпят ядрото на знаковото за компанията устройство от разстояние, без допълнителна помощ
09.08.2019 / 09:54

Advanced Protection Program вече предлага защита срещу изтеглянето на рискови файлове в Chrome

Това е само една от последните промени в сигурността на Google профилите
07.08.2019 / 03:50

Apple ще принуди Facebook да промени Messenger и WhatsApp

С iOS 13 приложенията вече няма да могат да работят на заден фон
07.08.2019 / 11:08

Как да се предпазим при теч на финансови и лични данни?

Най-важното в случай на пробив във финансова институция, на която сме клиенти, е своевременната реакция
06.08.2019 / 11:35
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.