AI помага за ранно откриване на бъбречна недостатъчност

Алгоритъмът правилно идентифицира 9 от 10 пациенти, чието състояние се влошава до степен, че се нуждаят от диализа
Острата бъбречна недостатъчност убива 500 000 души в САЩ и 100 000 във Великобритания годишно, често защото не бива откривана достатъчно навреме. Затова и изследователите искат да използват AI, за да постигнат по-добри резултати в борбата с нея. DeepMind, притежаваната от Alphabet компания за разработка на изкуствен интелект, си партнира с американската държава за разработването на алгоритъм за прогнозиране на острата бъбречна недостатъчност. В документ, публикуван в Nature днес, партньорите споделят своите открития, че алгоритъмът може да предвиди наличието на симптоми до 48 часа по-рано. Моделът правилно идентифицира 9 от 10 пациенти, чието състояние се влошава до степен, че се нуждаят от диализа.

DeepMind също така има своя мобилен асистент за клиницисти, известен като Streams, тестван от изследователи от University College London. Резултатите показват, че чрез приложението специалистите са прегледали спешните случаи в рамките на 15 минути, за разлика от няколкото часа, които са нужни иначе. Само в 3,3% от случаите алгоритъмът допуска грешки, в сравнение с 12,4% когато приложението не се използва. Подобни технологии могат да спомогнат и за икономия на разходите. В комбинация с новия алгоритъм за откриване на симптоми на DeepMind, Streams може да предложи много по-големи възможности за изпреварваща диагностика.

С тези инструменти DeepMind се надява да помогне на медицината от рективен модел да премине към превантивен. Затова и компанията не смята да се ограничи само с острата бъбречна недостатъчност, а ще се заеме и с различни други заболявания, които взимат милиони жертви в глобален мащаб годишно. Екипът на DeepMind планира да продължи проекта си като част от Google Health, партньорство, което има за цел да насърчи глобалното въздействие на технологиите в здравеопазването.
още по темата

Кой дигитален асистент е най-добър?

Проучване на Loup Ventures хвърля светлина върху работата и ефективността на Alexa, Siri и Google Assistant
26.08.2019 / 10:44

Сзъдадоха универсален език за програмиране на системи с ИИ

Благодарените на вградените средства за автоматизация Gen може да е полезен на новаци и експерти
30.07.2019 / 01:57
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.