AI камери ще помагат за предотвратяването на унищожителните горски пожари

Към момента системата Bee2FireDetection работи в Бразилия и Португалия
Много държави вече са се сблъсквали с безпрецедентните горещини, които носят сериозен риск от възникването на горски пожари. Стихиите стават все по-унищожително и пожарникарите трудно успяват да потушат пламъците. Но дали могат последните технологични постижения да помогнат в тази насока?

Създателите на Bee2FireDetection определено вярват в това, пише Digital Trends. В сътрудничество с IBM те са разработили технология, която може да открива зараждащите се пожари по-рано. Това на свой ред ще улесни пожарникарите, като им позволи по-добре да разпределят своите ресурси и да предприемат проактивни стъпки, гарантирайки, че малките искри няма да се превърнат в по-големи пламъци.

"Ранното откриване на пожарите е ключът. Ако се борите с огъня през първите 20 минути, то тогава е по-вероятно да не се разрази унищожителната стихия. Ако изчакате по-дълго обаче, то просто се опитвате да минимизирате пораженията и да задържите ситуацията, която вече е катастрофална", коментира от екипа зад Bee2FireDetection.

Системата всъщност използва три различни типа камери. Първата е оптична HD камера, която прилага изкуствения интелект на IBM, за да идентифицира стълбове дим. Втората камера е термовизионна инфрачервена камера, при която мониторите за температура показват, че е избухнал пожар или скоро това ще се случи. На последно място е спектрометрична камера, която може да класифицира стълбове дим от горските пожари чрез анализ на химическия състав. "Ние можем да определяме дали стълбовете дим идват от горски пожар, както и дали един облак, който изглежда като дим, не е просто облак от прах", уточняват от екипа.

Този комбиниран подход помага да се избягват потенциални фалшиви сигнали. Макар че със сигурност е по-добре да се приеме, че има пожар, когато няма, отколкото да се изпусне разрастването на истинска стихия – фалшивите сигнали остават проблематични. Причината е, че по този начин пожарникарите могат да загубят ценно време и ресурси, които ще бъдат полезни на друго място.

Системата също така извлича данни от притежаваната от IBM Weather Company, за да прогнозира колко вероятно е да възникне пожар в определени райони и как пламъците ще се разпространят. Тази информация може да бъде изключително полезна при взимането на ключови стратегически решения.

"Живеем в свят на промяна. Честотата на пожарите се е увеличила с 400% от 1970 и съществуващите стратегии просто не работят", обясняват от Bee2FireDetection. Към момента системата е пусната в Бразилия и Португалия.
още по темата

С холограма на Microsoft всеки ще може дигитално да говори чужд език

Azure и HoloLens се обединяват, за да ни покажат какво ще е бъдещето
22.07.2019 / 02:54

AI нарежда Кубчето на Рубик с 20 хода

Това е първият път, в който алгоритъм се справя с толкова абстрактна задача, твърдят учените от UCI
16.07.2019 / 09:06

Незабавният превод с камера на Google вече с по-добър AI и 60 нови езика

Ъпдейтът трябва да улесни използването на функцията за превод на текст, заснет с камера
11.07.2019 / 03:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.