Почина създателят на потребителската парола

Д-р Фернандо Корбато е и първият учен, създал възможността няколко човека да работят с една и съща изчислителна мощност едновременно
Пионерът в компютърните науки, Фернандо Корбато, който е и първият, използвал пароли за защита на потребителски акаунти, почина на 93-годишна възраст. Д-р Корбато се превръща в автор на основната мярка за сигурност на потребителите, разработвайки методи, които позволяват на повече хора да използват един компютър едновременно. Той разработва техника, наречена "споделяне на времето", която разделя процесорната сила на компютъра, така че да може да обслужва повече от един човек.

Според съобщенията създателят на потребителската парола е починал в резултат на усложнения, причинени от диабет.

Основната си работа по техниката "споделяне на времето" ученият извършва в Масачузетския технологичен институт (MIT), където работи през цялата си кариера. Той се присъединява към MIT през 1950 г., за да учи за докторска степен по физика, но през тези години осъзнава, че се интересува повече от машините, които физиците използват за изчисления, отколкото от самата физика. Използването на компютри през 50-те години обаче е тежко упражнение, тъй като огромните, монолитни машини могат да се справят само с една обработка в даден момент. В опит да преодолее това ограничение, д-р Корбато разработва операционна система, наречена Compatible Time-Sharing System (CTSS). Тя разделя процесорите на компютъра на малки части, за да може да върши работа на много хора в едно и също време.

Развитието на CTSS води до появата на нова програма за споделяне на времето, наречена Multics, която е и предшественик на операционната система Linux и много други аспекти на съвременните компютърни технологии. Паролите пък са въведени в CTSS като начин, по който потребителите да крият файловете и програмите, върху които работят, от други хора, които използват същата машина.
още по темата

Сзъдадоха универсален език за програмиране на системи с ИИ

Благодарените на вградените средства за автоматизация Gen може да е полезен на новаци и експерти
30.07.2019 / 01:57

Ентусиасти създават музеи за стари компютърни вируси

Физически и онлайн музеи "експонират" зловредни програми
26.07.2019 / 04:43

Windows 10 тайно изпраща на Microsoft уеб активността на потребителя

Браузърът Edge изпраща адресите на посетените сайтове заедно с уникален идентификатор на потребителя
24.07.2019 / 05:07

Windows 10 тества вписване без пароли

Ще можете да се влизате само с лицево разпознаване, пръстово отпечатък или ПИН код
11.07.2019 / 12:47

Какво да правим ако пощата ни е хакната

Без паника! Ето няколко практически съвета.
24.06.2019 / 05:52
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.