12 проекта ще помагат на NASA да изследва Луната

Иновативните нструменти ще стигнат до лунната повърхност чрез бъдещите полети, които агенцията ще организира през своята програма Commercial Lunar Payload Services
През последните месеци NASA полага все повече усилия в програмата "Артемида" с надежда до 2024 г. човекът да се върне на Луната. След като вече избра първите три доставчика на комерсиални полети до там, агенцията финансира и 12 научни и технологични проекта, които биха помогнали за изпълнението на поставената цел. Единият например е свързан със създаването на лунохода MoonRanger, който ще създава 3D карти на лунната повърхност. Astrobotic пък са подписали договор с NASA на стойност 5.6 млн. долара за изграждане на лек автономен апарат, който да осигури комуникационна система за дълги разстояния за изследване на Луната.

Друг проект, наречен Heimdall, представлява система от камери, която ще ни помогне да разберем геоложките характеристики на земния спътник много по-добре. Тя ще следи и за потенциалните опасности при кацане. Повечето от другите проекти са насочени към по-обстойното обследване на състава на Луната, а този, наречен Lunar Environment heliospheric X-ray Imager, ще доставя изображения на соларния вятър.

Други от новите инструментите ще използват и компоненти от предишни мисии. Lunar Magnetotelluric Sounder например ще използва магнитометър, направен за космическия кораб MAVEN, за изучаване на електрическите и магнитните полета на Луната. Разработката Lunar Surface Electromagnetics Experiment също ще използва технологии от MAVEN и други мисии, за да наблюдава електромагнитните явления на нейната повърхност.

Инструментите, разработени в следствие на тези 12 проекта, ще стигнат до лунната повърхност чрез бъдещите полети, които NASA ще организира през своята програма Commercial Lunar Payload Services. Тя трябва да стартира още през 2021 г., а от агенцията са катаегорични: "Избраните полезни товари, които ще бъдат транспортирани до Луната, представят последните иновации в сферата и ще се възползват още от първите полети на нашия проект за търговски услуги. Всеки от тях демонстрира или нов научен подход, или технологична иновация, а много от тях имат и по-широки приложения в изследването на Марс и други планети".
още по темата

НАСА планира да изпрати още две мисии до Марс

Те ще имат за цел да върнат на Земята пробите, събрани от Червената планета
28.08.2019 / 12:22

Toyota ще разработва своя лунен роувър 10 години

Някой ден астронавтите ще го използват, за да търсят замръзнала вода на Луната
17.07.2019 / 02:50
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.