Facebook е кандидатствал за патент на дрон, направен от хвърчила

Facebook са кандидатствали за патент за необичаен дрон, който използва хвърчила, за да лети, пише The Verge. Новото изобретения е създадено от две свързани хвърчила, движещи се на различна височина. Всяко хвърчило може да бъде насочвано самостоятелно, като самият дрон ще генерира енергия, за да удължи времето си за полет. Подобно на всички патенти не знаем дали Facebook наистина работи по създаването на тази система. Все пак новината показва, че компанията продължава да експериментира с безпилотните летателни апарати дори след като се отказа от предишния си проект – Aquila.

Патентът е бил подаден през ноември 2018. В него се отбелязва, че този тип дрон ще подобри апаратите, които приличат на самолети или хеликоптери, като намали теглото, цената и размера, необходими за летене продължителни периоди от време. Новият модел дрон ще може да се управлява безжично от земята и да генерира енергия чрез соларни панели или свързано движение.

Дизайнът не прилича особено много на предишните прототипи на Facebook, макар че може да има същата цел: подобряване или осигуряване на интернет услуги в труднодостъпните райони.

Компанията сякаш се отказа от бизнеса с дизайн на дронове още миналото лято. Тогава в изявление от Facebook обявиха, че ще продължат с проекта Aquila с хардуер от установени авиационни компании. Приложението на настоящия патент е попълнено пет месеца след изказването.

Все пак това не означава, че новият дрон ще бъде построен от компанията или че неговият дизайн е по-добър от по-традиционните модели. Също така опитите на Facebook да разшири достъпа до интернет на световно ниво се оказаха доста противоречиви – така че дори дизайнът да е страхотен, компанията може и да не иска да пусне флотилия от Facebook хвърчила. Но имайки предвид, че социалната мрежа преди си партнираше с компании като Airbus, не е трудно да си представим, че тя може да продължи сътрудничеството за създаването на нови безпилотни летателни апарати.
още по темата

Париж подготвя летящи таксита за Олимпиадата през 2024

Ще можете да избегнете трафика от летището с превоз от Airbus
24.06.2019 / 10:55

Криптовалутата на Facebook може да бъде пусната този месец

Служителите на компанията дори ще имат избор да получават заплатата си в дигитален кеш
06.06.2019 / 10:47

Руснаци обединиха в едно дрон и автомат Калашников

Машината е предназначена за елиминира на дронове – нарушители
29.03.2019 / 11:44

BlackFly е летяща кола на цената на обикновен SUV

Компанията Opener планира да пусне в продажба модела до края на 2019-а
13.02.2019 / 03:09
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.