Роботи ще извършват ежедневни медицински прегледи в китайските училища

С широкото прилагане на лицевото разпознаване Китай показа, че смята да се възползва в значителна степен от технологиите за наблюдение. Именно и затова не бива да ни изненадва особено фактът, че вече са внедрени роботи, проверяващи здравословното състояние на децата, в повече от две хиляди предучилищни заведения в страната, пише Digital Trends.

Малчуганите на възраст между 2 и 6 години ще трябва всяка сутрин да се явяват пред робота Walklake и да му показват очите, гърлото и ръцете си. От своя страна роботът ще използва камери и инфрачервен термометър, за да търси различни симптоми – от зачервени очи до болно гърло или повишена температура. Устройството ще може да извършва тези прегледи само за 3 секунди – много по-бързо от всеки един лекар.

Използването на Walklake е свързано с препоръките на китайското правителство всички предучилищни заведения да извършват ежедневни медицински прегледи на учениците. Поради времеотнемащания характер на тази задача от образователните институции се надяват роботът значително да ускори процеса.

След като Walklake приключи сканирането на малките пациенти, той ще генерира обобщен медицински доклад, който ще се изпраща до директора. Освен това устройството ще може да уведомява учителите, ако забележи необичайни резултати при децата. Съответно след това преподавателите или училищната сестра ще могат да извършат преглед, преди да вземат окончателното решение дали да изпратят детето у дома.

Новината за Walklake вероятно ще предизвика противоречиви реакции. От една страна подобни устройства могат да се използват за по-точно следене на здравословното състояния на децата в случаите, когато специалистите не достигат. Обобщените доклади също така ще показват тенденции, а не само изолирани случаи и следователно ще може да се спре навреме разпространението на заразите. В допълнение децата вероятно ще се по-благоразположени към ежедневните прегледи, ако ги свързват със забавен робот. От друга страна обаче има потенциални етични въпроси, които могат да бъдат повдигнати, ако данни бъдат хакнати или използвани за други приложения извън предвидените.
още по темата

Шампионка по шахмат срещу робот – 1:1

Нургюл Салимова победи Chess player в блиц срещата, загуби на сложното ниво
28.10.2019 / 03:45

Смартфон диагностицира заболявания по кашлицата

За целта е обучена невронна мрежа с хиляди записани звуци в комбинация с диагнози и симптоми
20.06.2019 / 10:44

IKEA разработва роботизирани мебели за малки апартаменти

В бъдеще робот ще прибира леглото ви, за да се отвори повече пространство
05.06.2019 / 11:57
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.