Старите версии на Windows получават нов пач, който ще спира атаки от типа на WannaCry

Подобренията обхващат и Windows XP
Microsoft се опитва да предотврати следващи атаки от типа на WannaCry, преди да са започнали, пише Engadget. Софтуерният гигант пусна пачове за уязвимостта Remote Desktop Services, която може да позволи зловреден софтуер да се разпространява от компютър на компютър, без да е необходима намеса на хора. Новите подобрения засягат Windows 7, Windows Server 2008 R2 и други по-стари версии. Не е изненадващо, че Microsoft не иска да предприема никакви рискове. Макар че вече официално Windows XP и Windows Server 2003 не се поддържат, компанията ще въведе подобрения и за двете платформи, за да предотврати старите компютри (като тези, които се използват в някои компании и държавни институции) да станат жертва на подобни атаки.

От Microsoft подчертават, че досега не са виждали "злоупотреби" с пача, но все пак е доста вероятно пишещите малуер да използват пропуските в сигурността. Все пак някои системи с Network Level Authentication разполагат с частичниа защита, допълват от компанията.

Няма никакво съмнение защо Microsoft прави това. WannaCry имаше опустошителен ефект върху компютрите в световен мащаб, включително върху британската здравна система и компанията не иска да допринася за проблема като оставя системите без пачове. Няма обаче никакви гаранции, че тези мерки ще предотвратят бъдещи кризи. Малуер като WannaCry се разпространява именно защото компаниите и институциите не желаят да обновят своите системи и рискуват важен софтуер. Тези действия ще бъдат ефективни само ако Microsoft успее да убеди клиентите, че поправките са твърде важни, за да бъдат игнорирани.
още по темата

Нов зловреден софтуер атакува през уеб приложения

Nodersok използва интернет сайтове, за да превърне компютрите в канали за атаки, без да разчита на зловреден код
30.09.2019 / 09:46

Нов зловреден софтуер заразил над 25 млн. Android устройства

Agent Smith засега най-често е срещан в Индия и околните държави, но винаги е хубаво да проверяваме приложенията, които сваляме
11.07.2019 / 11:04

Администрацията в Южна Корея минава на Linux

Причините са предимно икономически
20.05.2019 / 01:31

Новият ъпдейт на Windows ни доближава до бъдещето без пароли

Вече ще можете да влизате в приложения и онлайн услуги чрез ПИН код или биометрични данни
10.05.2019 / 05:40

Microsoft искa да направи мрежата по-продуктивна със своя Fluid Framework

Новата платформа за разработчици ще позволи да се създават повече интерактивни и споделени услуги и приложения
07.05.2019 / 02:20
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.