Наградиха участниците във фестивала за филми, заснети с мобилни устройства – "Кино в длан"

Конкурсът се провежда за четвърта поредна година
На 8 май в кино "Одеон" бяха връчени четвъртите награди на фестивала "Кино на длан". Това е първият по рода си конкурс у нас за филми, заснети с мобилни телефони. Неговата цел е да популяризира независимото филмово творчество, използващо модерните технологии.
Филмите трябва да отговарят на две условия: те трябва да са заснети с телефон или таблет, а продължителността им трябва да е до 5 минути.

В тазгодишната селекция на фестивала участваха 79 филма, чиито автори са от България, Турция и Македония. 12 награди бяха присъдено от журито в състав: проф. Валери Чакалов, Детелина Палазова и доц. Юри Дачев под председателството на д-р Александър Донев.
Голямата награда на кмета на община Шумен спечели филмът ‚Денят на кървавите венци" на Димитър Димитров.

Двете специални награди, осигурени от Huawei, са за филмите "Ева беше тук" на Роберта Колева и "Жажда" на Антон Жеков.

Наградата за игрален филм получиха Магдалена Тодорова и Иван Алексиев за съвместния си проект "А good night story".

Надя Пеовска спечели приза за документален филм с "На гости на баба Ивана".
Журито класира като най-добри анимационни филма "Караконджул" и "Има време" на Стефан Войводов.

Наградата за иновативно използване на видеотехнологиите отиде при Нуркан Нуф, с участието на Алина Пенчева, за филмите "Петрикор" и "Нежност".

Наградата на Съюза на народните читалища e за филма "Незабравените хармоники" с автор Владимир Лечев, а наградата на Народно читалище "Добри Войников-1856" - за Ирина Марангозова и филма "До теб /By Your Side/".

"Жабата" на Владимир Великов е изборът на НАТФИЗ "Кръстю Сарафов". Авторът на филма печели участие без такса в едноседмичните кандидатстудентски консултации на НАТФИЗ по избрана от него специалност.

Наградата на Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" е за филма "Случва се" на Апостол Фанев.

Наградата на публиката спечели Пламен Манчоров за филма "Прераждане", един метафоричен призив да дадем повече и по-истинско детство на децата.

Дипломи за творческо постижение бяха присъдени на Eхлин Аронов за "Цветята нямат чувства" и Дмитрий Ковачев за "Хладилникът на бъдещето".

Фестивалът се организира от Народно читалище "Добри Войников-1856 г." - гр. Шумен, и се провежда под патронажа на Министерството на културата, със съдействието на Община Шумен, Съюза на народните читалища, Huawei, Теленор, НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и Шуменски университет "Епископ Константин Преславски".

По традиция община Шумен връчва Голямата награда. Останалите награди - за най-добър анимационен, документален, игрален филм, филм с най-добро използване на видеотехнологиите и др. - са осигурени от партньорите на фестивала – Huаwei, Telenor, Съюза на народните читалища, НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", ШУ "Епископ Константин Преславски".
още по темата

Теленор обучава родители на дигитална безопасност

Срещите под надслов "Деца, смартфони и смартродители" ще се проведат в София, Пловдив, Варна и Бургас
03.10.2019 / 03:08

Кои са победителите в Huawei Smartphone Film Festival

Филмите, заснети с P30 Pro, бяха обявени и излъчени в Дома на киното
29.07.2019 / 03:28

Huawei с нов летен фотографски конкурс

Компанията призовава потребителите да излязат и да търсят "Неоткритата красота"
09.07.2019 / 12:24

Приложението Digital Scouts е вече налично в Google Play и Apple App Store

Играта, посветена на безопасността в онлайн пространството, ще се проведе на 8 юни (събота) от 10:00 до 17:00 часа в Южния парк в София
06.06.2019 / 12:51
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.