Нови 540 млн. са жертва на теч на данни от Facebook

Личната информация от профилите е публикувана в облачните сървъри на Amazon
Изненадващо или не, но Facebook продължава да е кошмар, когато става дума за поверителност на данните. Историята на компанията с безумното споделяне на данни редовно продължава да преследва както нея, така и нас (нейните безпомощни потребители). В сряда изследователи от компанията за киберсигурност UpGuard обявиха, че са открили два огромни масива с потребителски данни от Facebook, публикувани публично на облачните сървъри на Amazon. Данните включват пароли, имена, коментари и предпочитания на потребителите. Обхватът на това конкретно нарушение на неприкосновеността на личния живот на потребителите от страна на Facebook е огромен - повече от 540 милиона потребителски "досиета" са били разположени на достъпно за всеки място.

Двата масива идват от два различни разработчика на приложения - Cultura Colectiva, мексиканска компания, отговорна за по-голямата част от изложениете данни, и At the Pool - приложение, което не е функционирало от 2014 г., но е съхранявало записи от 22 000 потребители, включително техните пароли. Cultura Colectiva дори не прави опит да премахне данните в сряда, когато Bloomberg се свързва с Facebook за коментар.

В момента Facebook е в центъра на многобройни федерални разследвания за скандала с Cambridge Analytica заради неправомерно използване на данните на 87 милиона потребители на социалната мрежа за политическа дейност. Това доведе до преустановяване на достъпа на стотици приложения от платформата, както и до въвеждането на множество нови правила за поверителност, които ограничават възможността на разработчиците на приложения да имат достъп до потребителските данни на Facebook. Видимо обаче тези ходове не вършат достатъчно работа, а новините за изтичане на лични данни от платформата не секват.

Да не говорим, че преди по-малко от две седмици стана ясно, че Facebook е съхранявал паролите на стотици милиони потребители под формата на обикновен текст, достъпен за повече от 20 000 служители на компанията. Като цяло, броят на хората, засегнати от изтичане на лична информация от Facebook, е толкова голям, че е почти невъзможно да се изчисли.
Още по-лошото е, че дори ако Facebook работи с Amazon, за да премахне изложената лична информация сега, това не означава, че тя вече не е публикувана другаде. Както се казва, веднъж излязла, пастата за зъби няма как да бъде върната обратно в тубичката.
още по темата

Заради бъг във Facebook хиляди деца са били в чатове с неодобрени потребители

Засегнатите родители са били уведомени за проблема
24.07.2019 / 01:19

Facebook представи план как ще направи изкуствения си интелект по-толерантен

Компанията учи машините да работят за всички еднакво, независимо от цвета на кожата
02.05.2019 / 11:50

Facebook ще добави секция за новини до края на годината

Марк Зукърбърг отбеляза, че те ще са безплатни, но той може би ще плаща на издателите
02.04.2019 / 02:58

Facebook премахва 2632 фалшиви профила и страници

Русия, Иран, Македония и Косово са били замесени
27.03.2019 / 03:02

Предварително инсталираните приложения за Android може да носят рискове

Част доставяните със смартфоните програми следят потребителите
27.03.2019 / 08:25
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.