НАСА с успешни тестове на хеликоптер, пригоден за Марс

За целта космическата агенция използва симулационна среда, наподобяваща атмосферата на Червената планета, с помощта на изследователската платформа Space Simulator
Учените, работещи по проекта на НАСА за създаване на хеликоптер, който може да лети на Марс, вече разполагат със завършено, 4-килограмово превозно средство, което се очаква да достигне Червената планета заедно с марсохода Mars 2020. Но екипът на проекта няма как просто да закачи хеликоптера за корпуса на по-големия му спътник, без преди това да са тествали дали машината може да работи в условията на Марс. Затова през януари учените са направили тест в симулационна среда, наподобяваща атмосферата на Червената планета, с помощта на платформата Space Simulator, разработена от лабораторията JPL, която е част от космическата агенция. В крайна сметка екипът е успял успешно да проведе два тестови полета в близки до марсианските условия в два отделни дни.

Тъй като марсианската атмосфера има едва около 1% от плътността на земната, изследователите би трябвало да проведат полетните си тестове на височина от поне 30 километра, ако не разчитат на симулатора. Вакуумният цилиндър, който всъщност представлява Space Simulator, е много по-добър избор, особено като се има предвид, че агенцията вече го е използвала за тестване на машини, предназначени за Червената планета. Всъщност, именно в него беше тестван и марсоходът Curiosity.

За да може да възпроизведе марсианската атмосфера, екипът инжектира въглероден диоксид в камерата, след изсмукването на целия азот, кислород и други газове. Екипът използва и система за гравитационно разтоварване под формата на моторизиран ремък, който поддържа хеликоптера, докато се носи над повърхността, тъй като Марс има гравитация, която се равнява на едва 2/3 от нашата.

Въпреки че безпилотният летателен апарат се е задържал едва една минута на височина от 5 сантиметра над земята, учените са успели да получат необходимите данни, за да са сигурни, че машината ще работи на Марс. "Гледайки как нашият хеликоптер се държи в капсулата, се сетих за всички превозни средства, които са били тествани в нея през годините. През нея са минали от сондата Ranger Moon, част от мисията Voyager, до Cassini, както и всеки марсоход, който някога е бил създаван. Наблюдавайки нашия хеликоптер, разбрах, че сме напът да прибавим още едно парче към космическата история", разказва Мими Онг, мениджър на проекта.

Както марсоходът Mars 2020, така и хеликоптерът се очаква да пристигнат на Червената планета през февруари 2021 г. Хеликоптерът трябва да помогне за разработката на следващото поколение безпилотни летателни апарати, които да оперират в космоса, докато марсоходът ще проучва геологията на планетата, ще оценява възможността на нея да е имало живот в миналото и ще събира проби от повърхността на планетата.
още по темата

НАСА планира да изпрати още две мисии до Марс

Те ще имат за цел да върнат на Земята пробите, събрани от Червената планета
28.08.2019 / 12:22

НАСА финансира проект за 3D принтиране в космоса

Това ще позволи на Агенцията да създава части за космически кораби в орбита
15.07.2019 / 10:40

Роувърът Mars 2020 вече е почти завършен

Инженерите ще инсталират голяма част от оставащите компоненти през следващите няколко седмици
21.06.2019 / 11:27

НАСА разкрива тайните на най-далечния космос, изследван от човека

Космическата агенция публикува първите научни разработки за обекта Ултима Туле в Пояса на Кайпер
17.05.2019 / 06:32
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.