НАСА с успешни тестове на хеликоптер, пригоден за Марс

За целта космическата агенция използва симулационна среда, наподобяваща атмосферата на Червената планета, с помощта на изследователската платформа Space Simulator
Учените, работещи по проекта на НАСА за създаване на хеликоптер, който може да лети на Марс, вече разполагат със завършено, 4-килограмово превозно средство, което се очаква да достигне Червената планета заедно с марсохода Mars 2020. Но екипът на проекта няма как просто да закачи хеликоптера за корпуса на по-големия му спътник, без преди това да са тествали дали машината може да работи в условията на Марс. Затова през януари учените са направили тест в симулационна среда, наподобяваща атмосферата на Червената планета, с помощта на платформата Space Simulator, разработена от лабораторията JPL, която е част от космическата агенция. В крайна сметка екипът е успял успешно да проведе два тестови полета в близки до марсианските условия в два отделни дни.

Тъй като марсианската атмосфера има едва около 1% от плътността на земната, изследователите би трябвало да проведат полетните си тестове на височина от поне 30 километра, ако не разчитат на симулатора. Вакуумният цилиндър, който всъщност представлява Space Simulator, е много по-добър избор, особено като се има предвид, че агенцията вече го е използвала за тестване на машини, предназначени за Червената планета. Всъщност, именно в него беше тестван и марсоходът Curiosity.

За да може да възпроизведе марсианската атмосфера, екипът инжектира въглероден диоксид в камерата, след изсмукването на целия азот, кислород и други газове. Екипът използва и система за гравитационно разтоварване под формата на моторизиран ремък, който поддържа хеликоптера, докато се носи над повърхността, тъй като Марс има гравитация, която се равнява на едва 2/3 от нашата.

Въпреки че безпилотният летателен апарат се е задържал едва една минута на височина от 5 сантиметра над земята, учените са успели да получат необходимите данни, за да са сигурни, че машината ще работи на Марс. "Гледайки как нашият хеликоптер се държи в капсулата, се сетих за всички превозни средства, които са били тествани в нея през годините. През нея са минали от сондата Ranger Moon, част от мисията Voyager, до Cassini, както и всеки марсоход, който някога е бил създаван. Наблюдавайки нашия хеликоптер, разбрах, че сме напът да прибавим още едно парче към космическата история", разказва Мими Онг, мениджър на проекта.

Както марсоходът Mars 2020, така и хеликоптерът се очаква да пристигнат на Червената планета през февруари 2021 г. Хеликоптерът трябва да помогне за разработката на следващото поколение безпилотни летателни апарати, които да оперират в космоса, докато марсоходът ще проучва геологията на планетата, ще оценява възможността на нея да е имало живот в миналото и ще събира проби от повърхността на планетата.
още по темата

НАСА превръща в реалност лунната разходка

Космическата агенция показа прототипи на нов модел скафандри, които ще позволят на човекa да изследва Луната и пеша
16.10.2019 / 10:11

НАСА планира да изпрати още две мисии до Марс

Те ще имат за цел да върнат на Земята пробите, събрани от Червената планета
28.08.2019 / 12:22

НАСА финансира проект за 3D принтиране в космоса

Това ще позволи на Агенцията да създава части за космически кораби в орбита
15.07.2019 / 10:40

Роувърът Mars 2020 вече е почти завършен

Инженерите ще инсталират голяма част от оставащите компоненти през следващите няколко седмици
21.06.2019 / 11:27

НАСА разкрива тайните на най-далечния космос, изследван от човека

Космическата агенция публикува първите научни разработки за обекта Ултима Туле в Пояса на Кайпер
17.05.2019 / 06:32
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.