Boeing представя автономен изтребител

Въздушният бой никога няма да бъде същият, категорични са от компанията
Военният контрактор на американското правителство Boeing обяви в сряда, че разработва автономни самолети-изтребители, които планира да продава на клиенти по целия свят.

Компанията планира да направи първия тестов полет на безпилотния самолет, наречен Boeing Airpower Teaming System, в рамките на 2020 г. Според Boeing самолетът може да бъде проектиран според нуждите на всеки клиент, като автономната машина е особено подходяща за дълги наблюдателни мисии, които човек не би могъл да изпълни, анализира Reuters.

Дистанционно управление
Въпреки че Boeing отказва да сподели подробности за максималната скорост на новия си самолет, автономната машина със сигурност е в състояние да лети по-бързо и по-далеч, отколкото физиологията на човек в кабината би позволила, което открива възможности за нови видове мисии.

"Възможностите за дистанционно управление и предимството на безпилотните функционалности позволяват да се приеме и по-високо ниво на риск при мисии", коментира Шейн Арнот, директор на изследванията в Boeing.

Многофункционално решение
Boeing има тесни връзки с американските военни, но компанията твърди, че планира да продава автономния си самолет на клиенти по целия свят. Американските военновъздушни сили вече обсъждат възможностите за допълване на екипажните самолети с автономни системи, но вече и други държави ще могат да използват системата Boeing Airpower Teaming System, ако заявката на самолетния гигант стане факт.

"Ние не проектирахме системата като единично решение, а като гъвкава платформа, която би могла да интегрира различни полезни товари. Не мислете за Airpower Teaming System като за конкретен продукт, който е пригоден да изпълнява само една мисия. Той е много повече от това", категорична е Кристин Робъртсън, вицепрезидент на Boeing.
още по темата

Кой е най-големият частен самолет в света?

Американската компания Gulfstream ще се опита да вземе лидерската позиция от конкурента си Bombardier Inc.
23.10.2019 / 09:44

Сателитен интернет – новата космическа надпревара (част 3)

Продължаваме горещата тема за сателитния интернет и как се превръща в новата космическа надпревара
13.10.2018 / 10:55

Япония ще работи с Uber и Airbus върху програма за летящи таксита

Страната иска превозните средства да бъдат пуснати през следващото десетилетие
27.08.2018 / 01:34

SpaceX разкри подробности около първата си космическа мисия с екипаж

Crew Dragon трябва да се превърне в първата американска совалка, която прекарва екипаж до МКС от 2011 г. насам
15.08.2018 / 04:24
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.