НАСА с ключов ход за мисията "Марс 2020"

Сондата MAVEN, която ще действа като антена и връзка със Земята, приближава червената планета
НАСА отдавна се готви за своята мисия "Марс 2020". Последният ход на космическата агенция е да приближи сондата MAVEN, която ще действа като антена и връзка със Земята, по-близо до червената планета. През следващите няколко месеца космическият кораб ще лети все по-близо до Марс, докато не стигне на 2800 мили над повърхността, което с 1050 мили по-ниско от сегашната му орбита. Това ще подобри комуникационните способности на сондата или, както обяснява главният изследовател на проекта MAVEN - Брус Якоски: Това е като да използвате мобилния си телефон. Колкото по-близо сте до клетката, толкова по-силен е вашият сигнал."

За да промени орбитата на MAVEN, НАСА ще задейства маневрените двигатели, за да намали височината на апарата. След това тя ще разчита на съпротивлението в горната част на атмосферата на червената планета да забавя апарата при всяка обиколка на планетата, като той промени траекторията си с помощта на техника, известна като аerobraking. Според НАСА действието на тази техника може да бъде описано като "поставяне на ръка извън движеща се кола" и ще позволи на агенцията да постигне целта си, изразходвайки много малко гориво.

В допълнение към осигуряването на по-силен сигнал за наземния роувър, този ход също така ще позволи на космическия кораб да комуникира по-често с мисията "Марс 2020". При по-ниска орбита, сондата може да обиколи планетата 6.8 пъти за един земен ден, вместо само 5.3 пъти, което ѝ позволява да получава повече данни. MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN), беше разположена в космоса, за да наблюдава по-отблизо атмосферата и водата на Марс. След като навлезе в орбитата ѝ през 2014 г., тя успя да помогне на учените за опознаването на много аспекти от структурата и процесите на червената планета.
още по темата

Роувърът Mars 2020 вече е почти завършен

Инженерите ще инсталират голяма част от оставащите компоненти през следващите няколко седмици
21.06.2019 / 11:27

НАСА с успешни тестове на хеликоптер, пригоден за Марс

За целта космическата агенция използва симулационна среда, наподобяваща атмосферата на Червената планета, с помощта на изследователската платформа Space Simulator
29.03.2019 / 01:20

Лендър на НАСА публикува селфи от Марс

InSight е изпратил 11 снимки от повърхността на планетата
17.12.2018 / 09:56

Вече можете да чуете как звучи вятърът на Марс

Аудиозаписът е направен от лендъра InSight на НАСА
10.12.2018 / 01:33
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.