Медалите за Олимпиадата в Япония ще бъдат от Е-отпадъци

Събрани са 4,100 кг сребро и 30 кг злато на стойност 3 млн. долара
Япония наскоро обяви, че ще създаде медалите за Олимпийските игри през 2020 от рециклирани смартфони, лаптопи и други джаджи. Сега Токио разкри, че е постигнал целта си, събирайки 48 хил. тона електронни отпадъци, пише Engadget. Организаторите вече разполагат с 2,700 кг бронз, 93,7% от нужните 30.3 кг злато и 85,4 % от необходимите 4,100 кг сребро. В крайна сметка над пет милиона непотребни устройства са предоставили ценни метали на стойност над 3 млн. долара.

Много от джаджите са били оставени в магазините NTT Docomo, докато други са били събрани от пощенски офиси и други обществени служби. Макар че има още нужда от злато и сребро, за да се постигне първоначалната цел, програмата продължава до 31 март и според Токио има достатъчно време за събирането на нужното количество.

Над 900 медала, тежащи повече от 500 кг, бяха раздадени на Олимпиадата през 2016 в Рио де Жанейро. Стойността пък на всеки медал от Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг беше 570 долара. Изискванията на Международния олимпийски комитет е златните медали да съдържат поне шест грама злато и 92,5% сребро. Очаква се това лято Японският олимпийски комитет да разкрие дизайна на медалите за 2020.
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.