Учени от MIT пренасят аудио съобщения с помощта на лазер

Системата позволява аудио сигналът да се чува само на точно определено разстояние от предавателя
Изследователи от Масачузетския технолгичен институт (MIT) са открили начин да изпращат силно насочени аудио сигнали директно към ухото на човек от разстояние с помощта на лазерни лъчи. Системата работи с "фотоакустичен" ефект, при който водните пари във въздуха поглъщат светлината, образувайки звукови вълни. Изследването може да проправи пътя към създаването на системи, които например позволяват аудио съобщенията да се предават на агенти на службите, предупреждавайки ги за предстояща опасност като например готов за стрелба снайперист.

Екипът започва изследванията си с лазерен лъч, който се движи по дължината на вълните, абсорбирани от водата във въздуха. Чрез увеличаването на обхвата и скоростта на лъча до тази на звука, те откриват, че аудио сигналът може да бъде генериран така, че да се чува само на точно определено разстояние от предавателя. Това позволява едно съобщение да бъде изпратено до точно определен получател, без да може да бъде чуто или прихванато от всеки, който пресече пътя на лазера.

"Тази технология може да работи и в относително сухи условия, защото почти винаги във въздуха има поне малко вода, особено около хората", твърди ръководителят на проучването, Чарлз Уин. По думите му "това е първата система, която използва напълно безопасни за очите и кожата лазери, за да локализира звуков сигнал към конкретен човек във всяка една среда".

Учените също откриват метод, който работи чрез модулиране, а не чрез увеличаване на обхвата на лъча. "Между двете техники има редица разлики", коментира изследователят Райън М. Суленбергер и обяснява: "Традиционният метод – чрез модулация - осигурява звук с по-висока прецизност, докато другият подход гарантира по-голяма сила на звука"

Понастоящем системата работи на около 2,5 метра, така че следващата стъпка на учените е да увеличат нейния обхват, което би им помогнало в крайна сметка да създадат и работещ търговски продукт.
още по темата

Нови разработки обещават ренесанс при 3D печата

Редица технически пречки спират 3D принтерите да предизвикат същия ефект като печатните машини
17.06.2019 / 05:46

Учените в MIT са открили по-малки невронни мрежи, които са по-лесни за обучение

Чрез тях ще могат да се намалят разходите и времето за обучение
07.05.2019 / 12:47

Нова система на MIT позволява на роботите лесно да следят обекти

RFID тагове ще имат приложение при дроновете и индустриалните роботи
20.02.2019 / 01:32

Microsoft и MIT разработват нов модел за AI обучение при автономните автомобили

Превозните средства ще се учат в реално време и ще могат да избягват опасни грешки
28.01.2019 / 10:11

Изкуствен интелект прави репродукции на класически художествени произведения

RePaint може да ви нарисува Моне не по-зле от талантлив художник
29.11.2018 / 12:17
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.