Тайното копаене на криптовалути е най-популярната онлайн заплаха за 2018 г.

Този тип зловреден код е много доходоносeн и труден за засичане
Софтуери за таен добив на криптовалути (койнмайнъри) са окупирали челната тройка на Global Threat Index на компанията Check Point. Това е класация на най-често засичаните форми на зловреден софтуер.

За 13-и пореден месец лидер в (анти)класацията е Coinhive. Това е най-популярният код за копаене на криптовалути. Той засяга около 12% от организациите по света според Check Point. Следват го койнмайнърите XMRig (8%) и JSEcoin (7%).

От там допълват, че организациите продължават да са цел на койнмайнърите. Интересното е, че това се случва, въпреки спада в цените на криптовалутите паднаха през 2018 г.

По данни на Palo Alto Networks aтаките от типа крипто-отвличане (cryptojacking) са донесли на своите организатори над 143 млн. Само в региона на Близкия изток, Турция и Африка са засечени 13 млн. опита за атаки с койнмайнъри през 2018 г. според статистиката на Kaspersky. Това е четирикратно увеличение спрямо предходната година.

За разлика от повечето други атаки, при които пораженията се виждат веднага, вредата от койнмайнърите остава скрита както бизнесите, така и за индивидуалните потребители. Това обаче не ги прави безобидни! Кодовете за копане на криптовалути могат да амортизират информационните системи във фирмата. Те могат да увеличават разходите за тяхната поддръжка, да раздуват сметките за ток.

Затова койнмайнърите се считат за по-безопасни и доходоносни от компютърните престъпници. Това и обяснява и огромната им популярност през миналата година.

Източник: FreedomOnline.bg
още по темата

Потребители на криптоборса загубиха $190 млн. след като създателят и почина

QuadrigaCX дължи на клиентите си над 190 милиона долара в криптовалута и превалутирани средства
04.02.2019 / 10:59

Как да изключим автоматичното пренасочване към съмнителни сайтове?

Кратък гайд за най-популярните браузъри
15.01.2019 / 04:10
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.