ESET алармира за фишинг атака срещу потребители на Netflix

Вижте как сработва една подобна атака
Експерти по сигурност от ESET предупреждават за фишинг атака, насочена срещу потребители на Netflix. Тя е фиксирана точно преди Нова година и представлява мащабно разпращане на фалшиви мейли от името на поточната видео услуга, чрез които злоумишленици са се опитвали да прилъжат потребителите да изпратят своя персонална информация.

Престъпниците са използвали изпитана стратегия, плашейки получателите на писмата с блокиране на Netflix абонамента заради некоректна платежна информация. Те са били подканвани да кликнат на линк и да въведат данни за банковата си карта на фалшив сайт.

Чрез натиск и имайки предвид, че всичко се случва точно по празниците, всъщност е реализирана една от най-разпространените уловки. По подобни начини мошеници често се надяват да накарат жертвите си да вършат прибързани необмислени действия.

Иначе, вероятно повечето хора биха се сетили, че става дума за измама. В писмата няма обръщение по име към потребителя – информация, която от Netflix със сигурност разполагат. Вместо това е използвана обтекаем вариант – "Здравейте уважаеми...". Освен това подателят на писмото не съвпада с адреса на истинския доставчик на услугата.

Както много други популярни брандове, така и Netflix нерядко се оказват в полезрението на мошеници. От ESET припомнят, че са засекли подобна атака и година по-рано. Също така чрез съобщения в WhatsApp злоумишленици са подлъгвали потребители да споделят свои данни, за да получат едногодишен безплатен абонамент за услугата.

При подобни кампании кликването върху подобен линк може да отведе потребителя на само на фалшива страница, но и да зареди на неговото устройство зловреден софтуер, който тайно събира информация.

От ESET препоръчват да не се следват връзки в подозрителни и да се използват комплексни решения за защита с функции срещу спам и фишинг.
още по темата

Фалшиви сайтове събират данни за клиенти на VIVACOM

Те често се маскират като игри, "организирани" от телекома
25.02.2019 / 01:48

Разпознавате ли фишинг имейлите?

Тест на Alphabet помага на потребителите да оценят уменията си в тази посока и ги запознава с най-новите техники на хакерите
23.01.2019 / 12:24

Хакери се научиха да прескачат двуфакторната автентикация на PayPal

Зловредно мобилно приложение може прави трансфери от името на заразения потребител
18.12.2018 / 05:51

Колко струват откраднати лични данни

Човек може да си купи всичко – от лични съобщения във Facebook до данни за достъп до сървъри
17.12.2018 / 05:38

Как да се предпазим от спам

85% от мейлите по света са спам
13.12.2018 / 06:12
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.