Невронна мрежа създава универсални пръстови отпечатъци

Биометричните сензори на смартфоните вече не гарантират надеждна защита
Изследователи от Ню-Йоркския университет са научили невронна мрежа да подправя пръстови отпечатъци. Системата, наречена DeepMasterPrints, е използвала специално генерирани "универсални" отпечатъци. Това е ясно доказателство, че считаната за една от най-сигурнте технологии за защита на данните, всъщност далеч не е такава и че тя лесно може да бъде "разбита" от машинно обучени алгоритми.

Съвременните сензори за снемане на пръстови отпечатъци имат няколко особености. Първата от тях директно касае четците, използвани в съвременните мобилни устройства. Става въпрос за малките им габарити – в резултат всеки запаметен отпечатък се съхранява на части.

Втората особеност касае дактилоскопията като цяло. Един от нейните постулати гласи, че някои от признаците на пръстовите отпечатъци се срещат по-често, отколкото други. Става дума за определени подредби на формиращите ги линии и техните форми. Цялостният пръстов отпечатък е уникален за всеки човек, но въпреки това негови фрагменти може да наподобява отпечатъците на други хора.

Създателите на DeepMasterPrints са стъпили върху тези две особености и са обработили голяма база от данни чрез специални алгоритми. В резултат са били изведени закономерности, които след това са били използвани за подготвяне на "универсални" отпечатъци.

Към момента на публикуването на изследването системата 23% от всички генерирани такива отпечатъци могат да се използват на най-различни сензори, използвани за отключване на смартфони за физически контрол на достъпа в сгради. Учените обещават да подобрят допълнително този показател. От там допълват, че техният експеримент може да допринесе за развитието на системите за сигурност. В крайна сметка DeepMasterPrints е намерила слаби места при сега използваните техники. Очаквано, изследователите не са публикували технически подробности за използваните алгоритми...

Интересно е да се допълни, че разработвайки системата за в сигурност Touch ID в Apple са изчислили, че шансът тяхно устройство да бъде отключено от друг човек поради подобен фрагмент от пръстов отпечатък е 1:50 000. От там явно са предвидили залеза на тази технология и в последните си мобилни устройства залагат на разпознаването на лица чрез Face ID. При нея вероятността друг човек да отключи устройството (по данни на компанията) е 1:1 000 000. За сравнение шансът някой да налучка 4-цифрен код (при три опита) е 1:10 000, а на 6-цифрен 1:1 000 000.
още по темата

Смартфон диагностицира заболявания по кашлицата

За целта е обучена невронна мрежа с хиляди записани звуци в комбинация с диагнози и симптоми
20.06.2019 / 10:44

Gartner: След пет години биометрията ще замени паролите

Отпечатъците предлагат повече сигурност от паролоте
28.03.2019 / 08:16

Как да защитим смартфона си

Използвайте официални магазини за приложения, следете исканите права за достъп и не се доверявайте на непознати разработчици
19.12.2018 / 05:42

Хакери се научиха да прескачат двуфакторната автентикация на PayPal

Зловредно мобилно приложение може прави трансфери от името на заразения потребител
18.12.2018 / 05:51

Откриха нова критична уязвимост в Adobe Flash Player

Обновете софтуера на вашия компютър
23.11.2018 / 06:33
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.