Google ще инвестира в AI решения с обществена значимост

Всеки проект ще получи финансова подкрепа в размер на 25 млн. долара
Google не само се отказва от своя договор с военните за разработка на изкуствен интелект, а обещава да използва тази изчислителна мощност за по-положителни цели. Компанията стартира програма, наречена AI for Social Good. В нея ще се обединят усилията на инженери и изследователи за разработването на проекти, свързани с опазването на дивата природа, намирането на работа, предвиждането на наводнения и други. Инициативата ще привлече и експерти извън Google, а също така компанията е отворена и за идеи от неспециалисти.

Технологичният гигант стартира предизвикателството AI Impact Challenge, което насърчава научните кръгове, неправителствените и други организации (независимо дали имат опит с работа върху изкуствен интелект или не) да подават предложения за използването на AI за разрешаване на социални, хуманитарни и екологични проблеми. Всяко предложение, което бъде одобрено,ще получи финансова подкрепа в размер на 25 млн. долара инвестиция, консултации и поддръжка на клиенти. Google ще избере победителите през пролетта на 2019 с помощта на експерти.

До известна степен с този ход компанията цели да подобри имиджа си след месеците на критика. Google от години работи по подобни AI проекти – разликата сега е, че гигантът въвежда разпознаваемо име за подобни инициативи. В крайна сметка компанията не може да реализира такива проекти, без да обмисли културния и етични ефект от своите действия.
още по темата

САЩ ще подкрепи насоките за етичен изкуствен интелект

За да избегнем появата на Skynet
21.05.2019 / 12:41

Камера с Intel процесор използва AI, за да защити дивите животни в Африка

TrailGuard на Resolve може да забележи бракониерите навреме
04.01.2019 / 11:14

Чатботът Xiaoice на Microsoft вече може да създава текстилен дизайн

Според софтуерният гигант това е пробив при създаването на образи
19.11.2018 / 01:09

Нова разработка на Intel прави обучението на AI по-достъпно за всеки

Устрройството Neural Compute Stick 2 беше представено преди първата конференция за разработчици на изкуствен интелект, организирана от компанията в Пекин
14.11.2018 / 03:59

Android приложенията ще се обновяват, докато ги използвате

Опцията се очаква да бъде пусната съвсем скоро
08.11.2018 / 09:28
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.