Платформите на Google блокират профили по подозрения за връзки с Иран и Русия

Компанията е поредният технологичен гигант, който започва прочистване на групи и акаунти, подозирани във фишинг кампании и дезинформация
В петък, Google обяви, че актуализира политиките си за борба с фишинг кампаниите, подкрепяни от определени държави, и ще премахне редица профили, свързани с дезинформация от страна на Иран. От съобщението става ясно, че през последните няколко месеца компанията е блокирала множество държавно спонсорирани групи, които са се занимавали с инфилтриране на политически кампании, журналисти, активисти и учени чрез добре насочени фишинг атаки. Наред с уведомяване на правоохранителните органи при откриването на такива атаки, Google също така се обръща и към засегнатите потребители. Затова и по-рано тази седмица компанията пусна серия от предупреждения към потребителите на Gmail за подозрителни имейли, които идват от организации, ползващи се с подкрепата на широк кръг държави.

Google също така работи с групата за киберсигурност FireEye, която предоставя на компанията информация за иранската дезинформационна мрежа. FireEye са идентифицирали три имейл акаунта, три канала в YouTube и три профила в Google+, свързани с нея, които технологичният гигант впоследствие блокира.

От FireEye разкриха тази информация и пред Facebook, което също доведе до рестрикции срещу съмнителните профили и групи от страна на най-голямата социална платформа в света. От Twitter пък обявиха, че са блокирани 284 акаунта, за които се смята, че идват от Иран и целят "координирана манипулация".

Във връзка с разследването, направено от FireEye, Google следи и други подозрителни групи, свързани с Иран. Компанията е идентифицирала и премахнала 39 канала в YouTube, шест блога в платформата Blogger и 13 профила в Google+, за които се смята, че са свързани с Ислямската република. Свалените видеоклипове са имали 13,466 показвания само на територията на САЩ.

Освен това, Google продължават да наблюдават различни платформи, свързани с базираната в Русия Агенция за изследване на интернет, която е обвинявана, че е взела участие в политически манипулации на изборите за президент на САЩ през 2016 г. Затова и интернет гигантът е премахнал един акаунт в Blogger и 42 канала в YouTube, публикуващи политически клипове на английски език, които обаче се смята, че са свързани с Агенцията.
още по темата

Премахването на профил от социална мрежа не означава край на следенето

Налице са начини за индиректен добив на информация
19.02.2019 / 03:42

Как да постигнем максимална сигурност, когато сме онлайн

С безопасни пароли, VPN настройки и подходяща антивирусна защита вероятността да станете жертва на хакери се минимизира неимоверно
13.02.2019 / 04:46

Русия може да глоби Google заради погазване на местни закони

Глобата е в размер на скромните 700 000 рубли (10 000 долара), но ще има още санкции
27.11.2018 / 02:16

Facebook представя устройство за видеоразговори до края на годината

Portal ще разчита на изкуствен интелект и дигиталния асистент Alexa
21.09.2018 / 11:49

Pinterest все още се използва от 250 млн. потребители всеки месец

Платформата се разраства на фона на спада при другите социални мрежи
11.09.2018 / 10:45
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.