Ford пускат на пазара първите си автономни коли през 2021 г.

От компанията са категорични, че първо искат да повишат общественото доверие в иновативната технология
Както научиха Uber и Tesla, не е нужно много, за да се разбие общественото доверие в автономните превозни средства. Явно производителят на автомобили Ford е взел този урок присърце и затова обяви, че първо ще се постарае да повиши доверието в самоуправляващите се автомобили, преди да се реши да пусне такъв на пазара. В писмо до американското Министерство на транспорта (DoT) и доклад от 44 страници, озаглавен "A Matter of Trust", автомобилната компания подробно разяснява как планира безопасни тестове на своите самоходни превозни средства по обществените пътища.

Но защо акцентът пада върху доверието?

Смъртта на пешеходец след инцидент със самоходно превозно средство на Uber изглежда е повлияло на общественото мнение за този технологичен отрасъл. Преди този случай, близо половината възрастни американци - 44% - заявяват, че одобряват автономните коли. По-скорошно проучване на PeW обаче показа, че три четвърти от участниците не искат превозните средства, в които се возят, да бъдат управлявани от роботи, а половината от тях са заявили, че никога няма да си купят самоуправляващ се автомобил.

Това определено е лоша новина за индустрията, като се има предвид цялото бързане за развиване на технологията. Производителите на автомобили и технологичните компании като Mercedes, Toyota, Waymo и други инвестират сериозно в тази посока и вече стартираха тестове по обществени пътища. Toyota и NVIDIA обаче временно спряха изпитанията след инцидента с Uber.

Ford дава доста подробности за усилията си, разказвайки как ще обучи шофьорите, отговарящи за безопасността, и ще се справи със системни неизправности, хакерски атаки и аварии. Всички автономни коли на компанията ще имат "черни кутии", които ще записват всичко случващо се, по подобие на тези в самолетите. "Става дума за цялостна стратегия за намаляване на риска от проблеми и защитата на хората в случай, че нещо се обърка", обясняват от Ford.

В момента Ford тестват самоуправляващи се автомобили в Маями, като работят заедно с логистичната компания Postmates и пицариите Dominos. Компанията планира да започне масово производство на автомобили без волани до 2021 г., което е значително по-късно от планираното от друг голям автомобилен производител – GM – който ще представи първия си модел още в рамките на следващата година.

Съдейки по съдържанието на доклада "A Matter of Trust", той е насочен както към обществото, така и към секретаря на DoT Илейн Чо. Waymo и GM също са представили подобни доклади за безопасност, така че трите компании определено демонстрират желание да покажат, че се отнасят професионално и отговорно към развитието на технологията за автономно управление на превозни средства.
още по темата

Охайо стартира автономна транспортна услуга от 10-и декември

Три самоуправляеми минибуса ще обслужват маршрут от 1,5 мили.
05.12.2018 / 11:18

Автономните технологии ще стимулират секса на колела

Според ново проучване хората ще станат по-склонни да се хранят, да спят и да се отдават на удоволствия по пътя
13.11.2018 / 10:29

Технология на Continental подобрява зрителното поле на шофьорите

Компанията въвежда технология за "премахване" на носещите колони в автомобила
07.11.2018 / 05:49

Как се краде Tesla Model S за секунди

Белгийски специалисти показаха как се отключват "умни" автомобили.
14.09.2018 / 06:02

От Apple съобщиха за първата катастрофа с тяхна автономна кола

Причината за инцидента е човешка грешка.
03.09.2018 / 09:47
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.