NASA изстреля първата си сонда, която ще "докосне" Слънцето

Parker Solar Probe трябва да премина на 3,8 милиона мили от горещата звезда, като се очаква да развие скорост от 430,000 мили в час
След няколко закъснения, "преследвачът на слънца" Parker Solar Probe е вече на път. НАСА изстреля космическия апарат на борда на ракета ULA Delta IV Heavy в 10:31 ч. сутринта българско време на 12 август, неделя. Два часа по-късно, в 12:31 ч., от агенцията потвърдиха, че апаратът е напълно здрав и функциониращ. Разбира се, сондата има да измине още много път, преди да започне с научните си изследвания. През първата седмица апаратът трябва да разгърне своята усилваща инфраструктура, която е важна част от цялостния набор антени с електрическо поле и магнитометри, с които разполага. В началото на септември сондата ще започне четириседмични груби тестове на инструментите, за да се увери екипът, че те са готови за научна работа.

Пътуването до Слънцето ще отнеме известно време. Сондата на NASA ще премине покрай Венера общо седем пъти, започвайки в началото на октомври, тъй като използва гравитацията на планетата, за да се приближи до горещата звезда. Първия си близък заход към Слънцето космическият апарат трябва да направи в началото на ноември, когато ще премине на около 15 милиона мили – т.е. ще попадне в слънчевата атмосфера. Иначе най-близкото разстояние, до което ще достигне Parker Solar Probe, ще бъде едва 3,8 милиона мили. В този момент сондата ще се превърне в най-бързото устройство, създадено някога от човешка ръка, тъй като се очаква да развие скорост от 430,000 мили в час. Първите научни данни трябва да пристигнат някъде през декември.

Това определено е рисково начинание. За да остане цяла и функционираща, Parker Solar Probe е напълно зависима от своя топлинен щит. Короната на Слънцето развива милиони градуси по Фаренхайт и дори краткотрайно отваряне на щита може да изложи оборудването на унищожение. Както може да предположите, NASA разчита на пълна автоматизацията, за да се справи с това предизвикателство.

В крайна сметка обаче, ако мисията се окаже успешна, тя ще даде на човечеството безпрецедентно разбиране как функционира Слънцето. Това би трябвало да помогне да се обясни екстремната топлина на короната, силите, движещи соларния вятър, и природата на енергийните частици, които горещата звезда изстрелва със скорост на половина на тази на светлината. Тези открития от своя страна биха имали съвсем практическа ползва - космическите агенции ще могат да предвидят слънчевите изригвания, които могат да разрушат спътниковата система и електрическите мрежи на Земята.
още по темата

Пчели с малки сензори ще помагат на земеделците да следят посевите

Те летят по-дълго от дроновете и са много по-симпатични
12.12.2018 / 10:28

Лекарите скоро ще могат да зашиват рани с лазер

Точно като "дермалния регенератор" в Star Trek
20.11.2018 / 12:19

Нови експерименти в ЦЕРН повдигат любопитни въпроси за антиматерията

С каква скорост се движи антиматерията в условията на гравитация?
08.11.2018 / 08:20

3D принтирана паста ще направи сградите по-устойчиви при природни бедствия

Това са установили учените в Университета Пердю
11.10.2018 / 12:30

Новият сателит на НАСА откри първата си екзопланета

Тя се намира само на 60 светлинни години от Земята
01.10.2018 / 01:55
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.