Google ще предоставя на ООН данни за промените в околната среда

Google и ООН ще работят заедно, за да установят как човешката дейност се отразява върху екосистемите по света. Проектът започва тази седмица и има за цел да осигурява данни в реално време на организациите и държавите, които се опитват да се справят с бързо променящите се условия в околната среда. Инициативата предвижда да се предостави свободен достъп до тази ценна информация, което на свой ред ще подтикне повече страни да предприемат действия за устойчиво развитие.

"В програмата на ООН за околна среда се радваме да си партнираме с Google. По този начин ние гарантираме, че използваме най-модерните онлайн инструменти за проследяване на прогреса, идентифицираме приоритетните области за действие и се доближаваме една стъпка по-близо до свят с устойчиво развитие", подчерта ръководителят на програмата Ерик Солхейм.

В краткосрочен план Google ще се фокусира върху екосистемите с прясна вода като планини, гори, реки, езера и водоеми. Технологичният гигант ще създаде геопространствени карти и данни за тези екосистеми. Страните и организациите ще могат да използват както сателитни образи, така и генерирани статистики за степента на промяната в тези области.

Дългосрочните цели включват превръщането на проекта в платформа за безплатни данни за околната среда с отворен код. Не за първи път се използват сателитни снимки, за да се определи въздействието на човешката дейност върху околната среда. Това обаче е един от най-големите проекти досега и фактът, че достъпът до данните ще бъдат безплатен, определено е нещо значимо.
още по темата

Медалите за Олимпиадата в Япония ще бъдат от Е-отпадъци

Събрани са 4,100 кг сребро и 30 кг злато на стойност 3 млн. долара
08.02.2019 / 01:02

Защо Google забрани приложенията за добив на криптовалути?

Изхвърлянето на тези инструменти от Play Store е поредната стъпка на компанията срещу добива на виртуалните валути, след забраните на реклами и разширения за Chrome
30.07.2018 / 10:34
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.