Израел може да стане четвъртата страна, кацнала на Луната

В епохата на сложните космическата конкуренция, обикновено включваща компании като SpaceX, Boeing и други – е лесно да се забрави, че в миналото ставаше дума предимно за национално съперничество. Има една държава обаче която не е забравила тези дни – Израел. Тя обяви своето намерение да стане четвъртата страна, кацнала на Луната, след САЩ, Русия и Китай.

Израел планира през декември да изстреля безпилотен космически апарат от Кейп Канаверал, Флорида. В проекта участват също така държавната компания Israel Aerospace Industries и неправителствената организация SpaceIL. За последните осем години те са събирали с помощта на частни дарители 88 млн. долара, с които се финансира мисията. Миниатюрният космически апарат е около метър и половина висок и тежи малко повече от половин килограм. Ще му отнеме приблизително два месеца да достигне Луната, а очакваната дата за кацане е 13 февруари 2019. Засега не е обявена дата за излитане.

"Това е национално постижение, което ще ни сложи на космическата карта на света", коментира председателя на SpaceIL Морис Кан.

SpaceIL беше един от участниците в състезанието на Google Lunar Xprize за неправителствени организации. Целта на надпреварата беше безпилотен летателен апарат да кацне на Луната до 2014, като обявената награда беше 20 млн. долара. В крайна сметка никоя организация не успя да изпълни предизвикателство. Но очевидно SpaceIL не са се отказали и пет години по-късно искат да постигнат поне морална победа.

Ако мисията е успешна, то това ще бъде най-малкият космически апарат, който е кацал на земния спътник досега. На лунната повърхност ще бъдат направени снимки и видео клипове, а също така ще бъде измерено магнитното поле с магнитотометър.

От Israel Aerospace Industries изразиха надежда, че космическата мисия ще задейства така наречения "Аполо ефект" или с други думи ще завладее въображението на децата и ще ги вдъхнови да учат математика, науки и инженерство.
още по темата

Boeing представя автономен изтребител

Въздушният бой никога няма да бъде същият, категорични са от компанията
28.02.2019 / 10:45

SpaceX разкри подробности около първата си космическа мисия с екипаж

Crew Dragon трябва да се превърне в първата американска совалка, която прекарва екипаж до МКС от 2011 г. насам
15.08.2018 / 04:24

NASA планира публични тестове на новата си тиха свръхзвукова технология

Американските власти се надяват, че тестовете ще покажат нивата на звука, които гражданите смятат за приемливи
02.07.2018 / 12:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.