YouTube инвестира 25 млн. долара в борбата с фалшивите новини

Google отново полага усилия да се справи с фалшивите новини, като се фокусира върху YouTube. Платформата разкри промените, въведени по отношение на услугите и партньорствата, които имат за цел да разширят достъпа до надеждни новинарски репортажи и да елиминират съмнителната информация.

В САЩ YouTube скоро ще показва до новините в развитие свързани статии, а акцентът ще бъде поставен върху локалните събития. На международно ниво, фактите от видео клиповете с определена тема (като кацането на Луната) ще бъдат проверявани чрез статии на трети страни, включително Wikipedia.

Компанията също така ще похарчи 25 млн. долара за нова инициатива, която ще включва създаването на работна група за подобряване потребителското изживяване, свързано с новините в YouTube. Освен това компанията ще развива стратегия за дигитална грамотност, за да помага на тинейджърите да мислят критично по отношение на видео клиповете, които гледат.

Към YouTube често се отправят обвинения, че не прави достатъчно, за да гарантира надеждността на новините, които потребителите виждат. Ако този ход е успешен, това може да превърне платформата в достоверен източник на информация. Трябва обаче да се има предвид, че това е едно голямо „ако“ - компанията няма особено успешна история за справянето с фалшивите новини.

още по темата

Wikipedia с опит да повиши достоверността на платформата си

Онлайн енциклопедията свързва страниците си с дигитални копия на научна литература, потвърждаващи написаното
04.11.2019 / 02:04

YouTube пусна тъмна тема за Android приложението си

Това трябва да облекчи очите при продължителни нощни сесии
30.07.2018 / 12:43
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.