Facebook отново под прожекторите заради скандал с лични данни

Куиз-приложението NameTests излага на опасност данните на 120 милиона потребители

След като преди няколко месеца стана ясно, че куиз-приложение е продало лични данни на милиони потребители на компания за политически маркетинг, Facebook всячески се старае да докаже, че е добра и надеждна социална платформа. Сега обаче, тези усилия могат да се окажат напразни, тъй като изследователи по сигурността са открили, че друго подобно приложение, наречено NameTests, оставя данните на 120 милиона потребители на Facebook да са достъпни за всеки, който ги пожелае.

Първият за годината скандал, свързан с Facebook и личните данни на потребителите, се разрази през март, когато стана ясно, че компанията за анализ на данни Cambridge Analytica, наета за президентската кампания на Доналд Тръмп, е закупила незаконно потребителска информация, публикувана във Facebook, от приложение, наречено thisisyourdigitallife. В последствие стана ясно, че, въпреки че са знаели за това крещящо нарушение на политиките за сигурност на социалната мрежа, от Facebook не са направили нищо в продължение на години. И докато главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг обикаляше от изслушване на излусшване в опитите си да замаже скандала, инвеститорите започнаха да стават нервни, което принуди Facebook да направи известни промени - някои големи, други - нетолкова.

 

Одитът на приложенията на трети страни например доведе до спирането на около 200 от тях през май. Малко повече от месец по-късно обаче, се оказва, че компанията може да се изправи пред нова вълна проблеми, като тези, изнесени от етичния хакер Inti De Ceukelaire във връзка с дефект в сигурността на NameTests.

В сряда, De Ceukelaire е докладвал процеса, по който е открил недостатъка в уебсайта, стоящ зад приложението, в новосъздадената от Facebook програма Data Abuse Bounty (платформа, в която различни етични хакери могат да търсят пропуски в сигурността). Самият етичен хакер никога не бил използвал NameTests до момента, но решил да изучи приложенията, които използват неговите приятели във Facebook, като започне именно от него. Проследявайки как се обработват данните му, De Ceukelaire забелязва, че уебсайтът на NameTest извлича неговата информация от URL адрес "http://nametests.com/appconfig_user" и съхранява личните му данни в JavaScript файл, от който лесно могат да бъдат “поискани” от всеки уебсайт, който знае за това.

Етичният хакер дава пример как това може да навреди на потребителите с хипотетичен злонамерен порнографски сайт, който е наясно с уязвимостта. Ако потребител на Facebook посети въпросния сайт, той може да изпрати запитване към NameTest и окаже ли се, че потребителят има профил там, спокойно може да изтегли редица негови данни. Нещо повече, NameTest ще даде на злонамерения сайт възможност да продължи да получава достъп до информация за публикациите, снимките и приятелите на потребителя за период до два месеца. “В зависимост от тестовете, които сте направили, javascript може да предаде ваши входни данни за Facebook, собственото ви име, фамилия, език, пол, дата на раждане, снимки, използвани устройства, последни актуализации, публикации, състояния и т.н.”, обяснява хакерът.

 

още по темата

Бъг в iPhone X позволява на хакери да крадат "изтрити" снимки

Натискането на бутона за изтриване в галерията на смартфона може да не е достатъчно
20.11.2018 / 02:39

Google иска да промени начина, по който работим с URL

Никой не е доволен от URL, смятат от технологичния гигант
05.09.2018 / 04:25

Стотици профили в Instagram са били хакнати

Публикациите са запазени, но контактите и снимките на потребителите са променени.
15.08.2018 / 01:27

Facebook персонализира навигационната лента на мобилното си проложение

В новата версия лентата ще показвa преките връзки, които потребителят използва най-често
01.08.2018 / 10:09
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.