Автоматизираните складове са факт – поглед отвътре

Наричат го "Кошерът" или "Мрежата". А понякога просто "Машината". Това е огромна структура, гигантски склад, който се намира в покрайнините на неизвестното, малко и тихо градче Андовър, намиращо се в югоизточна Англия. Невъзможно е да се обхване с един поглед, но вътре, в който и край да застанеш, изглежда като титанична шахматна дъска населена изцяло от роботи. Повече от хиляда са и всеки е с размерите и формата на пералня, но се движат и преместват стоки 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Тяхната работа е да са по-евтини и по-ефективни от хората и са наистина добри и в двете.

 

Кошерната машина е дело на компанията Ocado, британска верига онлайн супермаркети, които последните години набират популярност с дизайните на автоматизирани складове и продажбата на технологията на други брандове. Гореспоменатият автоматизиран склад в Андовър е последната дума на техниката що се отнася до оптимизирането на редица процеси и е чудесен пример за навлизането на този тип поточни линии в различни държави по света.

Задачите които изпълняват роботите на Ocado са толкова прости, че могат да бъдат описани с елементарни глаголи, като "вдигане", "преместване" и "сортиране". А това означава, че могат да се използват в много и различни индустрии.


Автоматизираните складове са факт – поглед отвътре

© Владо Георгиев, pcworld

Кошерът в Андовър може да обработва и сортира 3.5 млн. продукта или да изпълнява около 65 хиляди поръчки на седмица. Получените стоки се разопаковат и поставят в кашони; кашоните се местят чрез конвейр; конвейрите поставят кашоните върху рафтове, а оттам хора взимат каквото е необходимо за дадена новопостъпила поръчка. Ключово в цялата схема е пространството и доколко оптимизирано се използва. И тук не става въпрос за класическо сортиране и натъпкване, а за алгоритмична подредба. Стоките се поставят в кашони, но кашоните се съхраняват в огромни стакове, достигащи 17 кутии височина. Тяхното позициониране само на пръв поглед изглежда произволно. Тъй като съществува колосална база от милиони направени поръчки, статистически стоките се разпределят по това колко са търсени, какъв е сезона, какви са наличните намаления, срок на годност, размер и прочее. Най-често използваните стоки се намират на върха на кулите от кутии, а най-рядко използваните са най-отдолу. На върха, роботите вършат своята работа.


Автоматизираните складове са факт – поглед отвътре

© Владо Георгиев, pcworld

Всеки от роботите има централна кухина и набор от нокти, които използва, за да вземе кутиите и да ги издърпа нагоре към вътрешността си. Човек с повечко въображение, би казал, че процеса наподобява отвличане от извънземни насред регалите на супермаркет. След това може да премести кутията на ново място или да я спусне надолу по вертикален улей до станция за събиране на поръчките. На тези станции човешките служители взимат стоките, от които се нуждаят (екран пред тях им казва какво е необходимо за съответната поръчка) и ги поставят в пазарска чанта в друга кутия. И двете кутии се изпращат обратно в кошера, за да бъдат презаредени с артикули за пазаруване или преместени в залата за доставка.


Автоматизираните складове са факт – поглед отвътре

© Владо Георгиев, pcworld

Представете си огромна машина, с различни по вид стоки, които влизат в единия край, а готовите поръчки излизат от другия край. Хората разопаковат и опаковат, докато в средата роботите сортират, пренареждат и оптимизират този колосален инвентар 24 часа в денонощието.
Сами по себе си роботите не са интелигентни – те не взимат решения. Но действията им се координират от централен компютър и огромна база данни. Тази система гарантира, че роботите могат да бъдат използвани колкото е възможно по-ефективно.


Автоматизираните складове са факт – поглед отвътре

© Владо Георгиев, pcworld

Да вземем за пример една поръчка съставена от дузина различни стоки. Сред тях може да има детски играчки, млечни продукти, градински пособия. Това са коренно различни стоки, които в един класически склад човек трябва да обиколи сериозно пространство, за да ги събере. Една група роботи може да ги събере и разпредели в рамките на минута. А представете си, че става въпрос за поръчка с над 100 артикула. На роботите пак ще им отнеме около минута, тъй като в процеса ще се включат още роботи, заради обема на поръчката.


Автоматизираните складове са факт – поглед отвътре

© Владо Георгиев, pcworld

Освен увеличаването на скоростта, кошерната мрежа има предимствата, че е мащабируема и модулна. Ако корпоративните клиенти искат да увеличат размера на своя бизнес, те просто добавят повече кутии и роботи. И ако някой робот се разпадне, няма да има значение, защото всеки от другите може да свърши работата му; те са абсолютно взаимозаменяеми. Това означава, че Ocado има само един робот, който да проектира, развива, произвежда и поддържа. А това води до икономии от мащаба, защото са ограничили цялото механично разнообразие до един общ компонент.

 


Автоматизираните складове са факт – поглед отвътре

© Владо Георгиев, pcworld

Автоматизираните складове са факт и явно индустрията ги желае, тъй като само през последната година Ocado е сключила сделки с вериги супермаркети във Франция, Канада и Швеция, които искат да оптимизират складовете си. Но макар фокусът да е върху технологичния напредък и навлизането на все по-широка автоматизация, не бива да забравяме, че в центъра на тези машини – метафорично и буквално, в случая на склада в Андовър – все още има хора.


Автоматизираните складове са факт – поглед отвътре

© Владо Георгиев, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.