Instagram ще конкурира YouTube с нова платформа за видео споделяне

IGTV ще бъде достъпна както през самостоятелно приложение, така и през социалната мрежа и ще позволява качването на видео до един час

В началото, Instagram се появи като обикновено приложение за споделяне на снимки. Това беше през 2010 г., а три години по-късно платформата въведе функционалност за публикуване на кратки клипове. Сега, пет години след появата си, компанията планира да разшири още повече възможностите на своята платформа, като за целта представи ново самостоятелно приложение, в което ще могат да се качват клипове до един час, и е истинска революция на фона на едноминутните клипове, които позволява да се качват Instagram. Приложението се казва IGTV и ще има специално място в самия Instagram, в случай че искате видеоклиповете, снимките и разговорите ви да са на едно място.

Въпреки че изпълнителният директор Кевин Систрьом обяви пред репортерите, че потребителите на новата платформа ще имат възможност за приходи от своите клипове, Instagram пропусна чудесна възможност да се превърне в сериозна заплаха за YouTube още на първия ден от създаването на IGTV. Потребителите на Youtube отчаяно търсят алтернативи на видео сайта на Google, тъй като компанията непрекъснато променя своите указания за рекламиране, а това засяга и начина, по който каналите печелят пари. Миналата година, по време на опита си за автоматично демонетизиране на определени видеоклипове, които нарушават правилата на платформата, YouTube премахна и такива на напълно коректни потребители. В крайна сметка от Google поправиха грешката си, но не и преди да бъдат заляти от лавина от оплаквания, като потребителите дори нарекоха ситуацията “адпокалипс” (adpocalypse).Тези постоянни промени в правилата за осигуряване на приходи и алгоритмите на YouTube обезпокоиха много създатели на комерсиално съдържание. Натискът непрекъснато да се създава новa продукция, без да е ясно дали тя в крайна сметка нарушава указанията на платформата, се превърна в стресиращо изпитание за тях. Така че за тези, които изкарват прехраната си от YouTube, нов източник на приходи ще бъде добре дошъл.

И тук трябва да дойде мястото на IGTV, но Instagram решават да пуснат новия си продукт без инструментите, необходими на създателите на съдържание, за да печелят пари. Разбира се, и да интегрират такива, Instagram лесно могат да се сблъскат с проблеми, подобни на тези, които изпитва Youtube, но те са добре документирани и биха могли да послужат за груба пътна карта за това какво трябва и какво не трябва да се прави. Въпреки че Instagram все още няма как да плаща на създателите на съдържание, очевидно интерес към платформата не липсва и това не трябва да е изненада, тъй като би било грешка някой да подцени приложение, което и в момента има над един милиард активни потребители на месечна база.

"Не наблягаме на тези инструменти, тъй като искаме като начало да натрупаме добър потребителски опит", коментира Ашли Юки, продуктов мениджър на Instagram. За момента, потребителите могат да се възползват от възможността да поместват в описанието на видеоклиповете връзка, която да води към нещо като спонсорирана публикация в Instagram. Подобен тип кампании, които разчитат на вграден маркетинг, са често използвани от известни личности в онлайн пространството. Така че, докато дойде време IGTV да даде възможност за реклами, създателите на съдържание с много последователи ще трябва да разичтат на подобни алтернативни методи.

Влогърът "Elly Awesome", която има повече от 285 000 абонати, смята, че липсата на инструменти за монетизация не е особен проблем. По думите ѝ пари лесно могат да се изкарат и от продуктово позициониране във видеоклиповете, както и от платени прегледи. Според влогъра, като се има предвид бързия характер на вертикалните видеоклипове (IGTV работи именно с такива), новата платформа ще й помогне да ангажира зрителите по много по-лесен начин, отколкото YouTube. "Определено мисля, че IGTV може да направи това, което направи Vine, и да се превърне в чудесна платформа, която да стимулира разрастването на нови социални медии", категорична е тя.

Но Ашли Юки все пак обръща внимание, че тъй като рекламният модел на приходите е индустриален стандарт, в течение на времето Instagram също ще ги приеме за своята платформа, не само защото би било от полза за самата компания, но и защото от това ще спечели цялата общност. “Ние се ангажираме да се уверим, че творците могат да си изкарват прехраната тук, защото за много от тях това е работа на пълно работно време", обещава още Юки.

Безспорното предимство на IGTV е, че ще има милиард потребители още на първия ден, тъй като всеки, който има профил в Instagram, може веднага да започне качването и гледането на видеоклипове. Въпреки че по принцип IGTV е самостоятелно приложение, неговите функционалности могат да бъдат достъпени и през специалната икона в Instagram. И дори за момента новата платформа да не може да плаща на създателите на съдържание, успехът на Instagram сам по себе си дава достатъчно поводи за доверие и към IGTV.

още по темата

YouTube пусна тъмна тема за Android приложението си

Това трябва да облекчи очите при продължителни нощни сесии
30.07.2018 / 12:43
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.