Пекинското метро може скоро да въведе лицево разпознаване и сканиране на длани

Пекинското метро скоро може да въведе сканиране на длани и лицево разпознаване, за да разреши проблема със струпването на хора и с неплащането на билети.

Пекинското метро е най-натоварено в света, като всеки ден през него минават около 10 млн. пътници. След като камери с интернет връзка бъдат инсталирани, това ще позволи да се идентифицират всички, които влизат в метростанциите. А устройствата за сканиране на дланите ще позволят на пътниците да използват ръцете си вместо традиционните билети.

За китайските граждани присъствието на технологии за лицево разпознаване не е нещо ново. Законодателството в страната позволява на полицията да сканира лицата на цивилните и да идентифицира номерата на автомобилите, които не са от столицата – с идеята да се намали престъпността.

На пръв поглед основанията за прилагане на такива технологии изглеждат логично. Но има много по-тревожни аспекти, свързани с тяхното внедряване – неприкосновеността на личния живот. Китай е известен с това, че следи своите граждани чрез мобилни приложения и интернет. Макар че наблюдението може да не изглежда само по себе си опасно, някои от употребите му могат в крайна сметка да прекрачат границата.

още по темата

Apple премахва 25 000 приложения от онлайн магазина си в Китай

Технологичният гигант е обвиняван от държавните медии в страната, че не полага достатъчно усилия да филтрира забранено съдържание
20.08.2018 / 11:34

Система за лицево разпознаване ще се грижи за сигурността по време на Олимпиадата в Токио

Произведената от NEC система ще бъда използвана само по отношение на спортисти, служители и медии
07.08.2018 / 05:19
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.