Mozilla става гласов асистент?

Компанията разработва проект, наречен Scout, който се очаква да даде на браузъра функционалност за гласово взаимодействие с потребителите

Браузърът Mozilla може да заработи на собствена гласова платформа. Според информация от компанията, цитирана от Engadget, новата разработка е част от проект, наречен Scout.

"С приложението Scout започваме да изследваме възможностите за гласово търсене и употреба на съдържание", се казава в позицията на Mozilla. Все още не е ясно какви точно ще бъдат функционалностите на новата платформа, тъй като екипът, натоварен с разработката, към момента е фокусиран върху техническите изисквания за "гласовия браузър", който се очаква да може да чете статии на потребителите.

Към момента единственото сигурно нещо е, че Scout се намира в много ранен етап на разработка. "В момента разговорите са фокусирани върху архитектурата и ключовите компоненти, необходими за гласовата платформа, какви възможности трябва да имат тези компоненти и предизвикателствата, с които ще се сблъскаме заради ограниченията на съществуващите платформи, с които трябва да работим", заявяват от компанията.

"Използваме нашата вътрешна конференция All Hands, за да планираме и поставим основите на нашето бъдеще. Знаем, че към новите проекти, които са в ранен стадий на развитие и ще бъдат представени по време на конференцията, има голям интерес. Очакваме с нетърпение публичното обсъждане на нашите проекти, когато това бъде възможно", коментират пред Engadget от Mozilla.

Като цяло очакванията са Mozilla ще се превърне в гласово контролиран браузър и това не е изненадащо, тъй като конкурентите на компанията като Google, Apple, Amazon и Microsoft отдавна разработват свои технологии за гласов асистент, а съвсем скоро се очаква това да направят и от Facebook. Предвид дългогодишния опит на уеб платформата на компанията, използването ѝ като основа за разработка на гласов асистент е много по удачен избор от това да бъде изграждано нещо от самото начало.

Не на последно място, силната ангажираност на Mozilla към поверителността и защитата на потребителските данни дава допълнителни гаранции на потребителите при гласово взаимодействие, като това важи както за личната информация на потребителите, така и за най-обикновените им търсения. Просто човек трудно може да се довери на 100% на Alexa например, ако се съмнява, че информацията за неговите търсения може спокойно да се озове в ръцете на трети страни.

 

още по темата

Facebook разработва свой гласов асистент

От компанията са категорични, че към момента новата разработка се предвижда да задвижва само нейни AR/VR продукти
18.04.2019 / 08:07

Firefox е с нова и по-добра защита от проследяване

Ъпдейтът превръща всяко сърфиране в мрежата в поверително
24.10.2018 / 10:39

Mozila публикува потребителски данни от Firefox

Новият доклад е насочен към журналистите, изследователите и обществото като цяло.
29.08.2018 / 01:47

Може ли умният говорител да се превърне в шпионин?

Екип на Tencent успява да овладее Echo на Amazon, но техниките, които използва за това, не са по силите на всеки хакер
13.08.2018 / 01:31

Firefox ще предлага статии на база на уеб историята ви

Машинното обучение ще ви помогне да откривате нови сайтове
08.08.2018 / 09:42
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.