Apple вече разполага с повече от 50 автономни автомобила на пътя

Програмата за автономни автомобили на компанията продължава да се развива с бързи темпове.

Apple са увеличили двойно броя на своите автономни автомобили, потвърдиха от Калифорнийския департамент за моторни превозни средства. След като получи разрешение да тества автономни коли, програмата на компанията бавно, но сигурно се разраства – от три коли към 27 януари тя вече разполага с 55 интелигентни машини. Ако програмата продължи да се развива с тези темпове, то потребителите ще могат да си почиват на шофьорското място до 2019.

Увеличеният брой превозни средства включва привличането и на 83 шофьори, които да тестват автомобилите. На този етап от Apple нямат разрешение да провеждат изпитания на коли без участието на човек, тъй като за тази цел компанията трябва да кандидатства за отделно разрешително в Калифорнийския департамент.

Като цяло този пазар става все по-конкурентен – Tesla и Drive.Ai изостават от Apple, но GM Cruise води с 104 автономни превозни средства. Въпреки това един от най-големите проблеми остава сигурността на технологията. Скорошният фатален инцидент, в който участва кола на Uber – причинен от софтуерна грешка – е бил невъзможен за предотвратяване навреме от тестови шофьор.

Въпросът за подобен тип грешки трябва да бъде обмислен внимателно, преди да се премине към тестове на изцяло автономни автомобили. Обществото ще приеме тези коли като надеждна алтернатива едва когато компаниите спечелят това доверие. Разбира се, винаги има риск от технически проблеми и човешките грешки не могат да бъдат игнорирани. Но ако компаниите идентифицират това предизвикателство и разработят адекватни мерки за предварителна превенция, броят на инцидентите може значително да намалее. Това може да доведе до отлагане на сроковете на компаниите, но в крайна сметка сигурността трябва да бъде приоритет.

още по темата

Ford пускат на пазара първите си автономни коли през 2021 г.

От компанията са категорични, че първо искат да повишат общественото доверие в иновативната технология
16.08.2018 / 04:31
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.