Google закрива услугата си за съкращаване на линкове

Вместо това компанията предлага да се използват умни динамични линкове.

Google съобщи, че ще закрие услугата си за намаляване дължината на URL адреси goo.gl, която бе стартирана през 2009 г. Според компанията за изминалите години съществено са се променили начините, по които потребителите намират информация в интернет. Вместо уеб страници днес по-често се използват приложения, мобилни устройства, домашни помощници и т.н.

Вместо goo.gl от там предлагат да се се използва “умни” адреси, Firebase Dynamic Links (FDL), които могат да заведат потребителя навсякъде, независимо дали в дадения момент ползва iOS, Android или уеб приложение. Въпреки закриването на услугата вече създадените съкратени връзки ще продължат да работят, като потребителите ще имат възможност да ги прехвърлят във Firebase.

Възможността за създаване на нови линкове чрез goo.gl ще е активна до 13 април 2018 г. Регистрираните потребители, които вече са използвали услугата, ще имат достъп до нейната функционалност до 30 март 2019 г.

Що се отнася до разработчиците, от 30 май 2018 г. връзки ще могат да създават само онези, които вече имат достъп до URL Shortener API. За тях също системата ще работи до 30 март догодина. Като алтернатива от компанията отново посочват FDL. Firebase е удобен тъй като показва статистика за това колко кликове е генерирала дадената връзка, от какви устройства са дошли посетителите и т.н.

Необходимост за намаляване дължината на URL адреса може да възникне по множество причини. Кратките адреси са удобни за изпращане през месинджъри или в услуги, където дължината на текста е ограничена. В Twitter например поначало дължината на съобщенията бе ограничена до 140 знака и затова в началото системата автоматично съкращаваше линковете чрез услугата TinyURL – първото подобно предложение, стартирано през 2002 г. По-късно Twitter премина на bit.ly, а в края на краищата създаде собствена усуга – t.co.

Линкове също така се съкращават с цел скриване на носената от тях информация. От тях често се възползват вредноносни и порнографски ресурси.

От Google препоръчват като алтернатива услуги като bit.ly и ow.ly.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.